Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 09:52

Με ΣΔΙΤ ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Ανάδοχος το 2020 και μπουλντόζες το 2021

Γράφτηκε από τον

 

Με ΣΔΙΤ θα υλοποιηθεί η βελτίωση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, στο πρότυπο του τμήματος του ΒΟΑΚ (Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης) Χερσόνησος - Νεάπολη Λασιθίου. Και η έγκριση από την Επιτροπή ΣΔΙΤ της κυβέρνησης αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο.

Οι διαδικασίες πρόκειται να είναι μακρές, ανάδοχος παραχωρησιούχος εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως μπορεί να αναδειχθεί το 2020 και οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2021, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις.

Το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος (στον υφιστάμενο δρόμο με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας) θα είναι 4ιχνος αυτοκινητόδρομος, όπως το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, με κυκλικούς κόμβους και χωρίς διόδια, ενώ το υπόλοιπο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα είναι όπως φτιάχτηκε ο βελτιωμένος δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού που προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Και αυτή είναι που αναμένεται να γίνει σίγουρα από τη σημερινή κυβέρνηση. Με τις προβλεπόμενες διαδικασίες πάντως, ανάδοχος παραχωρησιούχος, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν μπορεί να υπάρξει πριν το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τέλος των μνημονίων, έχουν εγκριθεί 600 εκ. ευρώ το χρόνο για την Ελλάδα που προορίζονται γι’ αυτά τα δύο έργα (της Κρήτης και της Μεσσηνίας), προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία της χώρας μας.

Ο παραχωρησιούχος που θα αναλάβει την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου πρόκειται να δανειστεί για να το κατασκευάσει. Το Ελληνικό Δημόσιο θα βάλει ενδεχομένως και τη δική του χρηματοδοτική συμβολή, αλλά το κυριότερο, θα πληρώνει την απόσβεση του παραχωρησιούχου όπως επίσης τη δαπάνη λειτουργίας και τη συντήρηση του έργου (από τα 600 εκ. ευρώ).

Σε πρώτη φάση θα γίνει διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου. Ενδιαφέρον αναμένεται από κοινοπραξίες μεγάλων εταιρειών, στα επίπεδα για παράδειγμα του “Μορέα”. Σε δεύτερη και πιο σημαντική φάση θα κατατεθούν οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η φάση, να αναδειχθεί δηλαδή ο παραχωρησιούχος, εκτιμάται ότι θα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος (για το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχουν ήδη εγκριθεί).

Ολες αυτές οι διαδικασίες θα είναι μακρές, όμως υπολογίζεται να είναι σύντομες οι διαδικασίες της κατασκευής.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον ΒΟΑΚ είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας μας που μετέχουν και υλοποίησαν τους οδικούς άξονες με παραχώρηση, καθώς και ένα σχήμα από το Ισραήλ.

Το έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχει παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει αποδεχθεί τη βιωσιμότητά του και τη μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του, που θεωρείται μεγαλύτερη και απ’ αυτή του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα. Απόδειξη της μεγάλης σημασίας του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι ότι η αναφορά για ένταξη σε τέτοιο πρόγραμμα και της παράκαμψης Λαγκαδίων απορρίφθηκε ασυζητητί από την ΕΤΕπ.