Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 09:25

Καλαμάτα: Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιπλημμυρικά από Θουρία έως Νοσοκομείο

Καλαμάτα: Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιπλημμυρικά από Θουρία έως Νοσοκομείο

 

Το πρώτο αντιπλημμυρικό έργο στον παλιό εθνικό δρόμο, από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο στον Αντικάλαμο, θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει μισό, για σημαντική χρονική περίοδο.

Το δεύτερο αντιπλημμυρικό, στη συνέχεια του πρώτου από το Νοσοκομείο, θα φτάσει έως πριν από το ΤΕΙ, στη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου, και όχι μέχρι το Ασπρόχωμα στη διασταύρωση προς Μεσσήνη. Περιμένει την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης, για να μπει το εργοτάξιο στον εθνικό δρόμο.

Αυτά μας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, από τον οποίο ζητήσαμε ενημέρωση για τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών.

Ειδικότερα, για το πρώτο αντιπλημμυρικό μας είπε ότι προχωράει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για να φτιαχτεί το αναγκαίο χαντάκι απορροής. Ωστόσο μας αποκάλυψε ότι το έργο αυτό δεν θα ολοκληρωθεί από την υφιστάμενη εργολαβία, καθώς για το κομμάτι του “Μορέα” έχει προγραμματιστεί ξεχωριστή εργολαβία, που θα περιλαμβάνει επίσης τον νέο αγωγό μεταφοράς νερού Φ800 από το Πήδημα, καθώς και το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων της Θουρίας.

«Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι και ο “Μορέας” σκληρός διαπραγματευτής. Απαιτεί η αποκατάσταση να είναι τέτοια, ώστε να δρόμος να γίνει όπως είναι τώρα», παρατήρησε ο κ. Μπασακίδης.

Για το δεύτερο αντιπλημμυρικό που θα φτάσει τελικά μέχρι πριν από το ΤΕΙ, μας διευκρίνισε ότι περιμένει την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης, για να μπει το εργοτάξιο στον εθνικό δρόμο. Εδώ και καιρό έχει φτιαχτεί ο αγωγός που θα μεταφέρει τα νερά στον ποταμό Αρι.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρώτο έργο, προϋπολογισμού 2.952.000 ευρώ, ανάδοχος είναι η εταιρεία Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ με έκπτωση 53,5%.

Στο δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, ανάδοχος είναι η εταιρεία Sicap με έκπτωση 53,93%.

• Το τρίτο αντιπλημμυρικό έργο με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών, που αφορά την κατασκευή του συλλεκτήρα αγωγού ομβρίων της οδού Σπάρτης -θα μεταφέρει τα νερά της βροχής από την Παναγίτσα στο Νέδοντα-, έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και δημοπρατείται από τη ΔΕΥΑΚ τον άλλο μήνα.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών έχει οριστεί στις 14 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους θα γίνει στις 20 του άλλου μήνα. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Γ.Σ.