Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 09:02

Προς επαναδημοπράτηση πάει το Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από τον
Προς επαναδημοπράτηση πάει το Πάτρα - Πύργος

 

Το έργο κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών.

Αν και δεν ανακοινώθηκε τίποτα επισήμως, πηγές από την Αθήνα, την Πάτρα και τον Πύργο "συμφωνούν" πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει νέο διαγωνισμό και ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν επισήμως στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Προχθές ο κ. Καραμανλής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζεται η ακύρωση των οκτώ διαγωνισμών καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην τελειώσει το έργο: “Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση πέραν του 2023, γιατί έτσι όπως είναι το έργο, σας βεβαιώνω ότι δεν θα γίνει μέχρι τότε”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο κ. Καραμανλής είπε: “Βρήκαν έτοιμα έργα από τον Σαμαρά το 2014 και τα έσπασαν σε οκτώ κομμάτια για να βοηθήσουν τους δικούς τους φίλους. Και επειδή μερικοί πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος και μας κουνούν το δάκτυλο, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί διότι δεν έχουμε απαντήσει ακόμα. Αμα ξετυλίξουμε το κουβάρι τού Πάτρα - Πύργος θα γελάσουν όλοι οι πικραμένοι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης χθες παρουσίαζαν τα εξής τρία επιχειρήματα που προβάλλονται για την ακύρωση του διαγωνισμού:

1. Ακόμη και αν το έργο ξεκινήσει με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι πέντε από τις οκτώ εργολαβίες δεν θα προλάβουν να τελειώσουν μέχρι τα τέλη του 2023, όταν ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η εργολαβία θα χρειαστεί εθνικούς πόρους για να ολοκληρωθεί.

2. Το κόστος των αποζημιώσεων για τους εργολάβους από την ακύρωση του έργου δεν θα ξεπεράσει, με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, το 5% του ανεκτέλεστου ποσού της σύμβασης, κάτι που μεταφράζεται σε 6,25 εκατ. ευρώ για τις πέντε εργολαβίες.

3. Υπολογίζεται ότι για να συμβασιοποιηθούν οι άλλες τρεις εργολαβίες που εκκρεμούν θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος (με την πρόσκληση στον επόμενο υποψήφιο, τον χρόνο για την αιτιολόγηση της προσφοράς και τις προσφυγές που θα γίνουν).

“Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να τελειώσουν ως το τέλος του 2023 τα πέντε πρώτα τμήματα, ο δρόμος θα έχει φτάσει από την Πάτρα ως τη Βάρδα αντί να καλύψει περιοχές όπως η Κυλλήνη, η Αμαλιάδα και ο Πύργος. Θα έχει δηλαδή χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. έναν αυτοκινητόδρομο για να εξυπηρετεί κάποια χωριά της Αχαΐας! Από τη Βουλή έχουν κυρωθεί οι 5 από τις 8 συμβάσεις του Πάτρα - Πύργος, καθώς εκκρεμούν οι δύο εργολαβίες, στις οποίες προσωρινοί ανάδοχοι έχουν αναδειχθεί εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα που έχουν κηρυχθεί έκπτωτες λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εγγυητικής, αλλά και μια τρίτη η οποία εκκρεμεί μετά από προσφυγή της Cyfield. Ανάλογη πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο διαγωνισμός για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που δημοπρατήθηκε χωρίς οριστική χάραξη και μελετητική ωριμότητα” επισημαίνεται σε πολλά ρεπορτάζ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Θ.Λ.


NEWSLETTER