Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 08:27

Στόχος να δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 ο αγωγός ύδρευσης

Γράφτηκε από τον
Στόχος να δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 ο αγωγός ύδρευσης

Να δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 είναι ο στόχος της ΔΕΥΑΚ για το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα.

Ο νέος αγωγός θα είναι μεγαλύτερης διατομής Φ800 από τον υφιστάμενο (είναι Φ600), όπως και αυτός από το Ασπρόχωμα προς τη Μεσσήνη (Φ400 - Φ300 ο υπάρχων).

Το σημαντικό αυτό έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, είναι προϋπολογισμού 11,1 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Υδρευσης, ο νέος αγωγός από το Πήδημα θα τοποθετηθεί μέσα στον παλιό εθνικό δρόμο σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Ασπρόχωμα, θα ανέβει στην Αθηνών και μέσω της Αρτέμιδος θα καταλήξει στη δεξαμενή του Κάστρου. Με τη μεγάλη διατομή του έχει την προοπτική της μεταφοράς νερού και στη Μάνη, για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Να αναφέρουμε ότι ο υφιστάμενος παλιός αγωγός Φ600 περνάει μέσα από κτήματα, από οικισμούς και υπάρχουν αιτήσεις να φύγει από διάφορα τέτοια σημεία. Με τον αγωγό στο δρόμο, όπως μας επεσήμαναν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης και ο γενικός διευθυντής Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος, θα υπάρχει άμεσος έλεγχος του δικτύου και διαπίστωση της ζημιάς, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Ακόμα, ο ιδιοκτήτης ενός κτήματος που περνάει ο αγωγός, αν θελήσει να κτίσει, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την παράκαμψη της ιδιοκτησίας του.

Οπως παρατήρησε ο κ.Μπαζιωτόπουλος, ο δρόμος χωράει και το νέο αγωγό, δεν υπάρχει ζήτημα, αν και υπάρχει προβληματισμός,γιατί είναι γεμάτος από αγωγούς και δίκτυα και είναι αχαρτογράφητος.

Οσον αφορά τις διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου, λόγω “Φιλόδημου”, θα πρέπει να συναφθεί δανειακό συμβόλαιο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αυτό να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα χρειαστεί επιπλέον διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω του υψηλού προϋπολογισμού, ενώ στις δαπάνες του έργου έχουν προβλεφθεί 127.000 ευρώ για αρχαιολογική ανασκαφή, λόγω της γειτνίασης της διαδρομής του αγωγού με την Αρχαία Θουρία.

Γ.Σ.


NEWSLETTER