Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 09:21

Κινητικότητα για υλοποίηση του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

 

Το υπουργείο Υποδομών με τη νέα του πολιτική ηγεσία, με την κυβέρνηση της Ν.Δ., προχωράει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του σημαντικού έργου του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνεχίζοντας αυτές που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή με το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρη Καραλή.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ο κ. Καφαντάρης σημειώνει “την αναγνώριση της σημασίας του οδικού άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας και τη διαβεβαίωση για την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησής του έργου”, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα ενίσχυσε χθες και ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος πήγε στο Δήμο Μεσσήνης και πήρε τη μελέτη για τον οδικό άξονα, και ιδιαίτερα για το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Λειτουργώντας ακόμα ως δήμαρχος Καλαμάτας, ο κ. Νίκας εξακολουθεί να εκφράζει ενστάσεις και επιφυλάξεις για την επιλογή της ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου και την ακύρωση της παραλιακής χάραξης.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας για τη χθεσινή με τον υπουργό Υποδομών, ο κ. Καραμανλής φέρεται να συμφώνησε στην επίσπευση των διαδικασιών, για να ολοκληρωθεί γρήγορα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, με τη γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με ενημέρωση και διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για το σπουδαίο αυτό έργο της Μεσσηνίας, στις 2 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν την κατασκευή και τη συντήρησή του για 30 χρόνια οι 4 κορυφαίες τεχνικές εταιρείες παραχωρήσεων της χώρας μας και μια 5η σε συνεργασία με μεγάλη ισπανική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσφορές κατέθεσαν οι: 1) ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία - Εργοληπτική - Τουριστική - Εμπορική - Βιομηχανική - Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων (διακριτικός τίτλος ΑΒΑΞ Α.Ε.). 2) ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. 3) ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Εργων και Μεταλλικών Κατασκευών. 4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων και Κατασκευών (και διακριτικό τίτλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). 5) Ενωση Προσώπων ACCIONA Concesiones - Μυτιληναίος.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης σημειώνει:

«Την αναγνώριση της σημασίας του οδικού άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας και τη διαβεβαίωση για την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησής του έργου έδωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη και στον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Καραλή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Γ. Καραγιάννη, του γενικού διευθυντή Δημοσίων Εργων κ. Ι. Καρνέση και συμβούλων του υπουργού, ο κ. Καραμανλής παρείχε τη διαβεβαίωση τήρησης του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται, χωρίς καμία απόκλιση, πράγμα που αναγνωρίστηκε και από τους παριστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα του έργου και στην πολυετή πορεία που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσει στο σημερινό στάδιο υλοποίησης, ενώ, από την πλευρά των ξενοδόχων, ο κ. Καραλής, ανέπτυξε τη σημαντική συμβολή του οδικού άξονα στη βελτίωση της προσβασιμότητας των επισκεπτών στις περιοχές τουριστικής σημασίας, με προφανή αναπτυξιακά οφέλη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι για το έργο έχει εκφράσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε τόσο η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό όσο και η προηγούμενη στις 24 Ιουλίου με παράγοντες του υπουργείου».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΙΚΑ

Από το Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν χθες τα εξής:

«Ο δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας μετέβη σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και πήρε αντίγραφο της μελέτης του δρόμου Καλαμάτας - Ριζομύλου - Πύλου - Μεθώνης. Δυστυχώς, δεν είχε την ευαισθησία το αρμόδιο υπουργείο να τη στείλει και στο Δήμο Καλαμάτας, τον οποίον επίσης αφορά το θέμα. Από αύριο, η μελέτη αυτή θα είναι στη διάθεση των πολιτών του δήμου, ιδιαίτερα εκείνων της περιοχής Ασπροχώματος.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η χάραξη του συγκεκριμένου δρόμου εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη της δυτικής περιοχής του και, ιδιαίτερα, της παραλιακής ζώνης. Πέραν αυτού, ο σχεδιαζόμενος δρόμος διέρχεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής σε ορισμένες περιπτώσεις (κόμβος Παντελόπουλου, κόμβος αεροδρομίου). Ακόμη, στα όρια του Δήμου Καλαμάτας ο δρόμος έχει σχεδιασθεί ως δίιχνος (μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας), όταν το 80% περίπου των οχημάτων θα εισέρχεται ή εξέρχεται από την πόλη της Καλαμάτας.
Ο δήμος προγραμματίζει την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου της πόλης, σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο Π. Νίκας δήλωσε σχετικά τα εξής:

“Πρέπει να θεωρηθεί πρώιμη η οποιαδήποτε συζήτηση για το δρόμο Καλαμάτας - Ριζομύλου - Πύλου - Μεθώνης με τη νέα κυβέρνηση, αφού επιβάλλεται να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ενημέρωση των υπουργών. Είμαι σε επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, και στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξει συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο το ενδιαφέρον και του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι, αυτονόητα, μεγάλο”».

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Στη μελέτη που έφτασε στο Δήμο Μεσσήνης για ενημέρωση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου για το συγκεκριμένο έργο, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι:

«Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, συνολικού μήκους περίπου 16,4 km. Η αρχή του έργου (ΧΘ 0+000) βρίσκεται σε υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο, στην περιοχή της εξόδου από την πόλη της Καλαμάτας και το τέλος του στη ΧΘ 16+411 στην οποία συνδέεται με το οδικό τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος. Το έργο σύμφωνα με τον φάκελο ΠΠΠΑ περιλαμβάνει τα εξής: Βελτίωση των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης εθνικής οδού. Παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης με νέα χάραξη. Αρτηρία με πλάτος οδού από 7,0 m στο τμήμα του κλάδου που διέρχεται εντός του σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας με δυο λωρίδες, και στη συνέχεια χωρίζεται σε δυο κλάδους μονής κατεύθυνσης δυο λωρίδων ο καθένας, και πλάτος 8,0 m. Το τμήμα από την Παράκαμψη Μεσσήνης έως το τέλος του έργου αποτελείται από διαχωριζόμενη κυκλοφορία με νησίδα και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, με πλάτος οδού 17,0 m. Αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου. Ανάπτυξη ισόπεδων κόμβων: Κυκλικός κόμβος Καλαμάτας στη ΧΘ 0+000. Κυκλικός κόμβος Αρι ποταμού στη ΧΘ 0+881. Κυκλικός κόμβος Ασπροχώματος στη ΧΘ 2+546. Κυκλικός κόμβος “Μορέα” στη ΧΘ 4+050. Κυκλικός κόμβος αεροδρομίου στη ΧΘ 4+370. Κυκλικός κόμβος Μεσσήνης στη ΧΘ 5+305. Κυκλικός κόμβος Μεσσήνης 2 στη ΧΘ 7+835. Κυκλικός κόμβος Μεσσήνης 3 στη ΧΘ 9+463. Κυκλικός κόμβος Ανάληψης στη ΧΘ 11+783. Οδός προς Μάδαινα (ισόπεδη σύνδεση) στη ΧΘ 12+672. Κυκλικός κόμβος Δρακονερίου στη ΧΘ 12+917. Κυκλικός κόμβος Αγίου Αυγουστίνου στη ΧΘ 14+390. Ανάπτυξη τεσσάρων γεφυρώσεων ρεμάτων, τα οποία διασταυρώνονται με την αρτηρία. Ανάπτυξη κάτω διαβάσεων. Κατασκευή κιβωτοειδών οχετών. Ανάπτυξη έργων αποχέτευσης - αποστράγγισης”.

Ο νέος δρόμος ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη και κινείται δυτικά προς τον ποταμό Αρι. Μετά τον ποταμό Αρι, στο δρόμο που υπάρχει σήμερα δυτικά του ποταμού, ο οποίος γίνεται κανονικά δίιχνος, θα βγει στην ευθεία του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στο ύψος της πρώην κεραμοποιίας Αναγνωσταρά. Από κει και ως την είσοδο του αεροδρομίου 120 ΠΕΑ, ο σημερινός δρόμος θα είναι με κατεύθυνση προς Μεσσήνη και κάτω από τη γραμμή θα δημιουργηθεί ο δρόμος προς Καλαμάτα (δίιχνος). Από την είσοδο του αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ, ο δρόμος κινείται νότια και δυτικά όπου θα φτιαχθεί νέα γέφυρα στον Πάμισο. Ακολουθεί η παράκαμψη της Μεσσήνης που ολοκληρώνεται μετά το νεφρολογικό κέντρο “Μεσόγειος”. Μετά τον Αγιο Αυγουστίνο προβλέπεται παραλλαγή του δρόμου προς τη νότια πλευρά.

Το έργο στο τμήμα αυτό σταματάει πριν την παράκαμψη Βελίκας, η οποία περιλαμβάνεται στο τμήμα του έργου που ακολουθεί, Ριζόμυλος - Πύλος».

Γ.Σ.