Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 11:06

Την Ε.Ε. περιμένει η κυβέρνηση για το Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την
Την Ε.Ε. περιμένει η κυβέρνηση για το Πάτρα - Πύργος

 

Το Πάτρα - Πύργος "θα γίνει πραγματικότητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος" επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές με τον "γαλάζιο" βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα.

Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις οι οριστικές αποφάσεις για το έργο θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι σε ενδεχόμενη ακύρωση συμβάσεων ή διαγωνιστικών διαδικασιών για όλες ή κάποιες από τις οκτώ εργολαβίες του έργου. Νέος διαγωνισμός για το σύνολο του έργου ή διαγωνισμοί για τις δύο εργολαβίες που δεν έχει υπογραφεί σύμβαση, θα διεξαχθούν μόνο αν ανάψει το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για το έργο.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα ilialive.gr έγραψε για τη συνάντηση Καραμανλή και Τζαβάρα: "Συνάντηση είχε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, έπειτα από αίτημά του, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο πολύπαθο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου. Κατά τη συζήτηση ο υπουργός τόνισε ότι με τις σημερινές συνθήκες η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θα ολοκληρωνόταν στην καλύτερη περίπτωση το 2023 και αυτό χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έκπτωση της εταιρείας Καλογρίτσα, την ίδια στιγμή που αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακυρώσει το 2015 τη δημοπράτηση για να «σαλαμοποιήσει» το έργο, φέτος το Πάτρα - Πύργος θα παραδιδόταν σε κυκλοφορία. Επιπλέον, η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να στηρίξει τα συμφέροντα του κ. Καλογρίτσα, «τίναξε» το έργο στον αέρα, το οποίο λόγω της «κατάτμησης» διατρέχει πλέον αυξημένο κίνδυνο να μην παραδοθεί ποτέ. Ο υπουργός πληροφόρησε τον βουλευτή της Ηλείας ότι συνέπεια των αποφάσεων έκπτωσης της εταιρείας «Τοξότης» θα είναι ο υποβιβασμός της στο άμεσο χρονικό διάστημα από 6ης τάξης κατασκευαστική εταιρεία σε 3ης. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τον Κώστα Τζαβάρα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το έργο και τη δεδομένη χρονική στιγμή αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση, που θα εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οπως μάλιστα παρατήρησε, προτού προβεί στις όποιες ανακοινώσεις σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεννοηθεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την κατασκευή του, που άλλωστε αποτελεί και βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη".

 

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τμηματική κατασκευή τού Πάτρα - Πύργος

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Μεταφορών παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα ψεύτικο, μηδενιστικό, τοξικό αφήγημα, που ανέπτυξαν προκειμένου να αντιπολιτευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ως κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν ασκήσεις λαϊκισμού, παρά τα «πολιτικά ατυχήματα» που αυτές οι ασκήσεις προκάλεσαν προσφάτως και στον υπουργό”. Αυτό σημειώνει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, απαντώντας στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον “Ελεύθερο Τύπο” και για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.

Σχετικά με όσα ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ο κ. Βαρεμένος απαντά:

“1) Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Αν ο υπουργός δεν επιθυμεί την αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό, δεν έχει παρά να φέρει νομοθετική ρύθμιση, που να επικυρώνει και να παρατείνει την αποτροπή ισάξιων διοδίων που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στο παρά πέντε των εκλογών. Αν όχι, τότε θα πρόκειται απλώς για προπαγάνδα ή για στημένο πολιτικό παίγνιο.

2) Αν ο υπουργός θέλει πράγματι να μάθει τι σημαίνει έργο-κουφάρι, αν δεν το γνωρίζει, πρέπει να ζητήσει να τον πληροφορήσουν σε ποια κατάσταση και μετά από ποια ανδραγαθήματα παρέδωσε η συγκυβέρνηση το 2015 την παραϊόνια οδό. Κουφάρι χρυσοπληρωμένο.

3) Από τα λεγόμενα του κ. Καραμανλή προκύπτει ότι είναι η 2η φορά που η Ν.Δ. πάει να ακυρώσει την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος. Η πρώτη ήταν το 2014, όταν έβγαλε έξω από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, το μισό αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσάκωνα. Το έβγαλαν απ’ έξω χωρίς να διασφαλιστεί ότι είναι ένα εγκεκριμένο έργο, ως προς τη διατομή και τη χρηματοδότησή του. Τώρα τι ακριβώς «απειλεί» να κάνει το υπουργείο; Να σταματήσει την υλοποίηση του έργου, όταν στα 5 τμήματα έχουν εγκατασταθεί οι κατασκευαστές και υλοποιούν τη σύμβασή τους, ενώ στα άλλα 3 μπορούν να ξεκινήσουν εντός 2 μηνών;

Φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό πως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι η Νομική Σχολή Πατρών για να ακυρωθεί η δημιουργία της, αλλά κάτι που η ακύρωσή του μπορεί να έχει ως συνέπεια αποζημιώσεις, προσφυγές, μεγάλη καθυστέρηση ή και αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του έργου ως μεγάλου αυτοκινητοδρόμου.

4) Ως προς τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, ποιες μελέτες ανέθεσε ο σημερινός υπουργός και πότε; Οι έτοιμες επικαιροποιημένες μελέτες για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου 2 κατευθύνσεων Καστέλι-Αγιος Νικόλαος χωρίς διόδια δεν ικανοποιούν ποιον και γιατί; Το βασικό ερώτημα τελικά είναι: Τι ακριβώς απασχολεί την ηγεσία της Ν.Δ.; Η ολοκλήρωση των έργων ή η δικαίωση της μηδενιστικής πολιτικής που ακολούθησε ως αντιπολίτευση; Ή μήπως απλώς πρόκειται για διολίσθηση σε πρακτικές που οδήγησαν σε χρεοκοπία της χώρας;”.


NEWSLETTER