Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 10:08

Συνέντευξη Καραμανλή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: Πάει Βρυξέλλες για τα μεγάλα οδικά έργα

Γράφτηκε από τον
Συνέντευξη Καραμανλή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: Πάει Βρυξέλλες για τα μεγάλα οδικά έργα

 Στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Πάτρα - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ δεν αποκλείεται στην ίδια συνάντηση να κριθεί η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και η χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που ίσως και να χωριστεί από το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τόσο οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή για το Πάτρα - Πύργος όσο και νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑΠΕ, δήλωσε για το Πάτρα - Πύργος:

«Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η "Ολυμπία Οδός" λέγεται έτσι γιατί θα είχε κατάληξη στην Αρχαία Ολυμπία. Και είναι απαράδεκτο να μη συνδέεται η Αρχαία Ολυμπία, ένας από τους ιστορικότερους πολιτιστικά τόπους του πλανήτη μας. Προφανώς λοιπόν και επιθυμώ να ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι και την Αρχαία Ολυμπία, και να συνδεθεί με τον άλλο μεγάλο οδικό άξονα στην Τσακώνα. Ετσι, οι δύο μεγάλοι άξονες της Πελοποννήσου, ο "Μορέας" και η "Ολυμπία Οδός", θα λειτουργούν παράλληλα και με σύνδεση.

Οταν όμως θες να κάνεις έργο, πρέπει να συνεργάζεσαι γόνιμα και σοβαρά και με αυτόν που δίνει τα χρήματα. Εμείς δεν θα κάνουμε τους καουμπόηδες της Ευρώπης. Θα συζητήσουμε με επιχειρήματα. Την προσεχή εβδομάδα θα μεταβώ στις Βρυξέλλες, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για όλα τα έργα που έχουν προβλήματα και εκκρεμότητες. Τα βήματα, κύριε Ψύλλια (σ.σ. το όνομα του δημοσιογράφου του ΑΠΕ), είναι: Εξετάζουμε ένα σύνθετο πρόβλημα με σοβαρότητα, συνεννοούμαστε με την Ευρώπη και μετά προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίηση».

Οι δηλώσεις του υπουργού για τον Βόρειο Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) «φωτογραφίζουν» και το μέλλον της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που είναι ίδια με τον διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στο ΑΠΕ σχετικά:

«Πάμε στον ΒΟΑΚ τώρα. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ένα από τα πρώτα θέματα που ζήτησα να πληροφορηθώ ήταν η πορεία εξέλιξης αυτού του περιβόητου διαγωνισμού. Και ξέρετε τι βρήκα; Ενα σκίτσο και μια ιδέα. Και κάποιες εταιρείες που δήλωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν την ιδέα με το σκίτσο. Καμία μελέτη δημοπράτησης, καμία μελέτη οδοποιίας, καμία αδειοδότηση.

Εμείς εξετάζουμε συνολικά την οριστική λύση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ. Οχι τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, με τρεις διαφορετικές μεθόδους, για τον ίδιο οδικό άξονα, όπως ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα».

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα έργα της Μεσσηνίας θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών.

Θ.Λ.


NEWSLETTER