Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:04

Οκτώ προσφορές για έργα βελτίωσης στο Πύργος - Καλό Νερό

Γράφτηκε από τον

 

 

Οκτώ προσφορές κατατέθηκαν για το έργο επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Πύργος - Καλό Νερό, προϋπολογισμού 19,8 εκ. ευρώ, στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε το υπουργείο Υποδομών.

Υπεύθυνη του έργου είναι η Διεύθυνση Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας (Δ14) του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την υπεύθυνη αυτή υπηρεσία, αν πάνε όλα καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές, το αργότερο την άνοιξη του 2020 θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέσα στο καλοκαίρι το έργο θα δουλεύεται. Το συνολικό μήκος του τμήματος είναι 54 χιλιόμετρα, τα 43,8 στην Ηλεία και τα υπόλοιπα 10,2 χιλιόμετρα στη Μεσσηνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για έργο που περιλαμβανόταν αρχικά στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, με νέα χάραξη, δυτικά του υφιστάμενου δρόμου προς την παραλία, αλλά μετά την προσφυγή του Ναυταθλητικού Συλλόγου Ζαχάρως Προστασίας Περιβάλλοντος, με έδρα το Κολωνάκι, το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του απαγόρευσε στο τμήμα από Σαμικό μέχρι Γιαννιτσοχώρι να γίνει ούτε 1 πόντος διαπλάτυνση -και είναι απόφαση αμετάκλητη.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών, σε αυτά τα χιλιόμετρα μπορούν να γίνουν μόνο έργα αναβάθμισης οδικής ασφάλειας. Δηλαδή, κυκλικοί κόμβοι (δεν επιτρέπουν την αριστερή στροφή), νέοι ασφαλτοτάπητες και βελτίωση κάποιων επικίνδυνων στροφών, χωρίς να μεταβάλλεται το πλάτος του δρόμου.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 730 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά αναμένεται να προταθεί και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020”, στον άξονα προτεραιότητας “Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και οδική ασφάλεια”, καθώς σύμφωνα με στέλεχος της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου “καλύπτει τις προϋποθέσεις για να είναι συγχρηματοδοτούμενο”.

Γ.Σ.