Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 20:42

Νέα αυτοψία στο Τζάνε – Καλαμάκι

Γράφτηκε από την
Νέα αυτοψία στο Τζάνε – Καλαμάκι

Αυτοψία στο έργο κατασκευής του οδικού τμήματος Τζάνε – Καλαμάκι πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία του διευθυντή Τεχνικών Εργων Γιώργο Κωστόγιαννη, του αντιδήμαρχου Μεσσήνης Παν. Γιαννόπουλου και του εργοταξιάρχη του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη (τμήμα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου).

Ο κ. Αναστασόπουλος έδωσε οδηγίες προκειμένου να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα όλο το έργο πλην του τμήματος όπου έχουν βρεθεί αρχαία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

"Εγινε επίσκεψη σε όλο το μήκος του έργου, το οποίο αποτελείται από τρία τμήματα:

Α’ τμήμα: γέφυρα Τζάνε έως αρχαιολογικό χώρο «Κάστρου» Πεταλιδίου, μήκους 3 περ. χλμ.

Β’ τμήμα: αρχαιολογικός χώρος «Κάστρου» Πεταλιδίου, μήκους 170 περ. μέτρων

Γ’ τμήμα: τέλος αρχαιολογικού χώρου Κάστρου έως έξοδος Καλαμακίου, μήκους περ. 4 χλμ.

Ιδιαίτερα για το πρώτο τμήμα αμέσως μετά τη γέφυρα ποταμού Τζάνε, διαπιστώθηκαν κάποια θέματα σχετικά με την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης για τα οποία ο διευθυντής της υπηρεσίας επίβλεψης δεσμεύθηκε για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά την πορεία ενοποίησης του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των εργασιών, ο ρυθμός υλοποίησης των οποίων είναι ιδιαίτερα αργός, και την ασφαλτόστρωση όπως προβλέπει η μελέτη του συνόλου του πρώτου τμήματος, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματος.

Για το τμήμα Β’, ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης από τον κ. Κωστόγιαννη ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκπονεί μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ συγχρόνως εργάζεται για την μεταφορά των ευρημάτων, ώστε μετά την κατασκευή του υπόγειου τμήματος με τη μέθοδο cut and cover και την επανεπίχωση των υλικών να γίνει τοποθέτηση των αρχαίων στην αρχική τους μορφή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί προσβασιμότητα σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.

Το τμήμα αυτό αποτελεί σοβαρή αιτία καθυστέρησης, όμως στο αμέσως επόμενο διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης θα συναντηθεί με την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την επίσπευση των εργασιών χωρίς αυτό βέβαια να είναι εις βάρος των αρχαιοτήτων.

Τέλος όσον αφορά την πρόοδο υλοποίησης του τρίτου τμήματος, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι αυτό έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών όσον αφορά την διευθέτηση των ομβρίων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στον οικισμό Καλαμακίου, όπως επεσήμαναν και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης αλλά και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου Γιώργος Τσικρικάς.

Στις προτάσεις του αντιπεριφερειάρχη υπήρξε δέσμευση από τον διευθυντή Τεχνικών Εργων κ. Κωστόγιαννη ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο και το τρίτο τμήμα, ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία".


NEWSLETTER