Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 08:26

Σε 6 μήνες η απόφαση της Ε.Ε. για το Πάτρα - Πύργος - Το 2023 η ολοκλήρωση στο καλύτερο σενάριο

Γράφτηκε από την
Σε 6 μήνες η απόφαση της Ε.Ε. για το Πάτρα - Πύργος - Το 2023 η ολοκλήρωση στο καλύτερο σενάριο

 

Το συνολικό κόστος τού Πάτρα - Πύργος θα αγγίξει τα 305 εκ. ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο θα καταβάλει 224 εκ. ευρώ στην κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” που θα αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ypodomes.com, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής πέτυχε την ένταξη του έργου και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργου - γέφυρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η πλήρης παραλαβή του έργου θα μπορέσει να επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023, ενώ το "πράσινο φως" από την Κομισιόν αναμένεται να δοθεί το αργότερο σε 6 μήνες.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ypodomes.com: "Από την ώρα της ανακοίνωσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό για την ένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος, έχει ξεκινήσει μία νέα διαδικασία για το πολύπαθο έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτό που καθορίστηκε αρχικά, ήταν το τίμημα το οποίο ανέρχεται σε 224 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ως χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Από αυτό, ποσό περίπου 18 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή σταθμών διοδίων στα πλαίσια της παραχώρησης. Το ποσό αυτό είναι κατ’ αποκοπή, δηλαδή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ποσό στο οποίο ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να επιδιώξει αύξησή του. Εχει δεχθεί δηλαδή ότι με αυτά τα χρήματα μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς claims. Επιπρόσθετα, θα αναλάβει χωρίς επιπλέον κόστος και την απομάκρυνση των 100.000 και πλέον τόνων απορριμμάτων, που εναποτέθηκαν πάνω στην Πατρών-Πύργου. Από την πλευρά της η παραχωρησιούχος συμφώνησε να συμβάλει με ένα επιπρόσθετο ποσό που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Συνολικά μιλάμε για ένα κόστος κατασκευής περίπου 305 εκατ. ευρώ.

Αυτό που κατάφερε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, είναι να επιτύχει την ένταξη του έργου και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργου-γέφυρα, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ολοκλήρωσή του. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, υπήρχε δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι επόμενες κινήσεις, όπως άλλωστε αναλύθηκε και στην ανακοίνωση του Υποδομών, είναι η έγκριση της συμφωνίας από την Κομισιόν και τις αρμόδιες διευθύνσεις. Ηδη έχουν γίνει αρκετές επαφές μεταξύ του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και της επιτρόπου Βεστάγκερ για το θέμα. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 3-6 μηνών για την τελική απάντηση.

Το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η έγκριση, θεωρητικά είναι άγνωστο, όμως παράγοντες της αγοράς σημειώνουν στο ypodomes.com ότι η παρουσία ως leader στο έργο της γαλλικής πολυεθνικής Vinci, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον η εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων θα δώσει έσοδα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου τμήματος, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί θετικά στην απόφαση.

Αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε μία θετική έκβαση, οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα. Θα πρέπει να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, να υπογραφεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και το σχήμα του παραχωρησιούχου και να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή των Ελλήνων.

 

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σύμφωνα με όσα είπαν στο ypodomes.com στελέχη με γνώση γύρω από το θέμα, εφόσον η έναρξη των έργων συμβεί το καλοκαίρι, τότε τα πρώτα 55 χλμ. από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο θα παραδοθούν περίπου τον Μάρτιο του 2023, τα υπόλοιπα χιλιόμετρα από το Μιντιλόγλι (εκεί που τελειώνει σήμερα η Ολυμπία Οδός) μέχρι την Κάτω Αχαγιά τον Σεπτέμβριο του 2023 και η πλήρης παραλαβή του έργου θα μπορέσει να επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER