Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2012 10:08

Κάτι δεν πάει καλά στο Παραδείσια -Τσακώνα

 

Ούτε χθες απόφαση από το Ελεγκτικό

 Ετοιμος είναι ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα και μπορεί άμεσα να δοθεί στην κυκλοφορία, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα δοθεί και πότε, παρά τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις. Και αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εξέδωσε χθες την απόφασή του, παρά την κρισιμότητα της υπόθεσης και την κινητοποίηση του πολιτικού κόσμου της χώρας, για την έγκριση ή όχι της συμπληρωματικής σύμβασης, που αφορά την παράκαμψη Παραδείσια - Τσακώνα, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, προκειμένου το σημαντικό αυτό οδικό τμήμα να παραδοθεί μέσα στο Νοέμβριο. Εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και αβεβαιότητα για την τύχη του έργου. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως υπάρχουν πληροφορίες ότι η εισήγηση ήταν αρνητική για την κύρωση της σύμβασης, γεγονός που μεγαλώνει τις ανησυχίες.

Η στάση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έκρυβαν χθες την αγανάκτησή τους, καθώς είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι χθες θα είχαν την απάντηση. Η νέα καθυστέρηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αποφανθεί αρνητικά και να απορρίψει τη συμπληρωματική σύμβαση. Εξέλιξη που δεν επιτρέπει την παράδοση του δρόμου και καθιστά άγνωστο το πότε θα παραδοθεί το πολύπαθο τμήμα, που είναι έτοιμο και με το οποίο θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των Μεσσηνίων και θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος - έργο όνειρο για τον τόπο. Το γεγονός της απόρριψης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη Μεσσηνία, που νιώθει αποκομμένη και απομονωμένη, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος 9,5 χρόνια μετά την κατάρρευσή του δεν έχει ολοκληρωθεί και τώρα που είναι έτοιμος να δοθεί έστω και με παράκαμψη, δεν παραδίδεται.

«Είναι πρωτόγνωρο πράγμα αυτό που ζούμε. Δεν περιμέναμε να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, μετά από τόσες προσπάθειες», σημείωσε με αγανάκτηση στέλεχος του υπουργείου κι επεσήμανε ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης ο δρόμος θα δοθεί γύρω στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς άλλη αναβολή και καθυστέρηση. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Ολα αυτά σε κρίσιμες για τη χώρα στιγμές προκαλούν αρνητικό κλίμα και αντιδράσεις σε όλους τους Μεσσήνιους, που βλέπουν ότι κανένα χρονοδιάγραμμα για το πιο σημαντικό έργο του τόπου δεν τηρείται και τα πλέον υπεύθυνα πρόσωπα της χώρας αδιαφορούν για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του κόσμου και τον υποχρεώνουν να εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε δρόμους με κίνδυνο για τη ζωή του.