Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 10:44

Μέχρι την Τρίτη παραδίδεται στην κυκλοφορία ο κλάδος προς Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 Την ερχόμενη Δευτέρα 12 ή την Τρίτη 13 Νοεμβρίου πρόκειται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η δυτική απόληξη, ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, λίγο πριν το αεροδρόμιο. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η σύνδεση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού από τη ΔΕΗ, στο δρόμο και στο νέο κόμβο.

Αυτά ανακοινώθηκαν κατά την παράδοση μέρους της δυτικής απόληξης και του νέου κόμβου, χθες το απόγευμα, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του αρμοδίου διευθυντή του υπουργείου Γιάννη Καρνέση και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Παρόντες ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο γενικός διευθυντής του "Μορέα" Γιώργος Συριανός, ο εργοταξιάρχης Θανάσης Βρέκος, οι διευθυντές Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας.

Ο κ. Καρνέσης ενημέρωσε ότι από τα 2,8 χιλιόμετρα του δρόμου παραδίδεται στην Περιφέρεια τμήμα 1,3 χλμ. που αποτελεί αστική αρτηρία. Παρατήρησε ότι «ο παραχωρησιούχος θα κρατήσει την εγγύηση του έργου για 5 χρόνια και η Περιφέρεια θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του».

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, για την παράδοση ενός σημαντικού κομματιού και ανέφερε ότι «ο κόμβος του αεροδρομίου και ο αυτός ο κόμβος αποτελούν σημαντικό κομμάτι των παρεμβάσεων, προκειμένου να έχουμε άρτιο οδικό δίκτυο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, επανέλαβε πως «ο δρόμος θα ολοκληρωθεί, όταν θα ολοκληρωθεί και η περιμετρική της Καλαμάτας, όπως προβλέπεται από την παραχώρηση. Αυτό το θέμα υπάρχει στους κανόνες της παραχώρησης, που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση από οποιονδήποτε, είτε είναι επιφυλακτικός είτε έχει μια εντελώς διαφορετική λογική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πει ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις τη δική της άποψη, με την οποία συνηγορούν οι απόψεις της παραχώρησης και της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου».

Σε ερώτησή μας για τις απαλλοτριώσεις του περιφερειακού και τις καθυστερήσεις στο έργο ο κ. Καρνέσης απάντησε ότι «μέχρι στιγμής το υπουργείο δε χρωστάει τίποτα, έχει παρακαταθέσει όλες τις αποζημιώσεις με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Οπου καθυστερούμε δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για να παρακαταθέσουμε τα χρήματα».

Ο κ. Τατούλης είπε ότι «υπάρχει πρόβλεψη για να μην υπάρξουν δυσχέρειες και δυσκολίες στον τρόπο υλοποίησης ολόκληρου του οδικού άξονα» και παρατήρησε, απευθυνόμενος στη δικαιοσύνη: «Υπάρχει και μεγάλο ζήτημα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Θέλω για άλλη μιά φορά να πω ότι η υπόθεση διάσωσης της χώρας δεν είναι υπόθεση μόνο των θεσμικών φορέων των πολιτικών ηγεσιών. Είναι και ευθύνη της ίδιας της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν κυρίως ένα γνώμονα: την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και τίποτα παραπάνω».