Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 07:53

Ανολοκλήρωτοι παράδρομοι από Μικρομάνη έως Σπερχογεία

Γράφτηκε από την
Ανολοκλήρωτοι παράδρομοι από Μικρομάνη έως Σπερχογεία

Η έλλειψη διάβασης πεζών και ζώων στον αυτοκινητόδρομο, καθώς και οι μη συνδεδεμένοι μεταξύ τους παράδρομοι -γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί γεφύρια σε ποτάμια και χειμάρρους- έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες και τους βοσκούς της Μικρομάνης. Πέρα από την απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία τους, η αδιαφορία της Πολιτείας να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται, στοιχίζει στους ίδιους χρόνο και χρήμα. Περισσότερο όμως τους ανησυχεί η πιθανότητα να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, καθώς κινούνται με τα μηχανήματά τους ή συνοδεύουν τα κοπάδια τους, διασχίζοντας κάθετα τον αυτοκινητόδρομο, μεταξύ Σπερχογείας και Μεσσήνης.

Ο πρόεδρος της Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος ζητεί να γίνουν άμεσα διαβάσεις για πεζούς και ζώα. Σχολιάζει μάλιστα χαρακτηριστικά πως "όταν έφτιαξαν το σιδηρόδρομο το 1900 είχαν προβλέψει διαβάσεις για πεζούς και ζώα. Δυστυχώς όμως δεν το προέβλεψαν για τον αυτοκινητόδρομο το 2012". Και όπως παρατηρεί, το κόστος των συμπληρωματικών έργων πρέπει να το επωμιστεί το κράτος, αφού δεν προβλέπονται στη μελέτη.

Ο τσοπάνης Θανάσης Λαλάκος έχει 300 πρόβατα. Αγανακτισμένος από τις σοβαρές ελλείψεις στο έργο του αυτοκινητοδρόμου, μας δείχνει την ισόπεδη διάβαση του αυτοκινητοδρόμου στον κόμβο της Θουρίας και αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν προέβλεψαν διάβαση. Τώρα λέει πως περνά με ρίσκο πρωί και βράδυ το κοπάδι του από τον αυτοκινητόδρομο, όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες. "Αν ζούσε η μάνα μου, πώς θα πέρναγε με το γάιδαρο;" ρωτάει αγανακτισμένος και συμπληρώνει πως λόγω του αυτοκινητοδρόμου αναγκάζεται να διασχίζει απόσταση 5 χλμ. με τα κοπάδια του αντί για 1 χλμ. που έκανε παλιά. "Χώρισαν μια ολόκληρη περιοχή. Τον κάμπο της Σπερχογείας και της Μικρομάνης, δυο χωριών που δεν τα χώριζε τίποτα" λέει με παράπονο. Επιπλέον, διαμαρτύρεται γιατί ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι ιδιοκτησίες που απαλλοτριώθηκαν για το δρόμο, παρά μόνο έχουν πληρωθεί τα επικείμενα.

Ο Χάρης Κουτσουρόπουλος τονίζει την ανάγκη άμεσα να γίνει συμπληρωματική απαλλοτρίωση στο ύψος του χειμάρρου Ξεριά, ώστε από τον παράδρομο να δημιουργηθεί πρόσβαση προς τα Πετροκαλάματα, μια περιοχή που λέει πως έχει αποκοπεί εντελώς με κίνδυνο να καούν τα πάντα σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση για μεγάλα οχήματα. Γι΄ αυτό έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Γιάννη Καρνέση -διευθυντή του υπουργείου Υποδομών για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης στην Πελοπόννησο, αλλά δεν έχει προχωρήσει καμιά ενέργεια. Επίσης ζητά να τοποθετηθούν τα στηθαία και να ολοκληρωθεί η σύνδεση του παράδρομου -που τώρα διακόπτεται στο χείμαρρο, επειδή δεν έχουν γίνει γεφύρια.

Για το σημείο που διακόπτεται ο παράδρομος -προσωρινή διάβαση- στο ύψος των γραμμών του τρένου, στα όρια της Θουρίας, προτείνει ο δήμος να διεκδικήσει από τον ΟΣΕ τη δημιουργία διάβασης για να ενωθεί ο δρόμος αυτός που οδηγεί από Μικρομάνη προς Πήδημα. 

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω του αυτοκινητοδρόμου είναι και η απορροή των ομβρίων, αφού δεν οδηγούνται σε ρέματα αλλά σε ιδιοκτησίες, όπως λέει.

Επίσης, επισημαίνει πως σύντομα πρέπει να γίνει ο καθαρισμός και του Ξεριά αλλά και του ποταμού Αρι, αφού οι φετινές βροχές έφεραν τα ποτάμια της περιοχής στα όριά τους.


NEWSLETTER