Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 09:08

Κρίσιμο διάστημα για τα έργα υποδομής της Μεσσηνίας - Στον Μητσοτάκη ο Νίκας τη νέα εβδομάδα

Γράφτηκε από τον
Κρίσιμο διάστημα για τα έργα υποδομής της Μεσσηνίας - Στον Μητσοτάκη ο Νίκας τη νέα εβδομάδα

Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο για την πορεία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της Μεσσηνίας, καθώς κυβέρνηση και Περιφέρεια ανεβάζουν ρυθμούς, θέλοντας να καλύψουν μέρος του χρόνου που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο συντονισμού αυτής της προσπάθειας, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προχθές συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Υποδομών θα έρθει στην Τρίπολη τον επόμενο μήνα, και από την έδρα της Περιφέρειας θα κάνει ανακοινώσεις για όλα τα δημόσια έργα της Πελοποννήσου.

Εκτιμάται ότι μέχρι την έλευση του υπουργού θα έχουν ωριμάσει μελετητικά ή διαγωνιστικά πολλά έργα της Περιφέρειας – και ότι ο κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί από πέρυσι το καλοκαίρι που είχε επισκεφθεί την Τρίπολη.

Στην κορυφή της ατζέντας του κ. Καραμανλή αναμφισβήτητα θα βρεθεί η παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αφού μέχρι το ταξίδι του στην Τρίπολη αναμένεται να έχει ληφθεί η δικαστική απόφαση για την απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται για την επέκταση του αερολιμένα, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για την παραχώρηση του αεροδρομίου. Δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής από την Τρίπολη να ανακοινώσει και το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του αεροδρομίου.

Πρόοδος θα έχει συντελεστεί μέχρι την έλευση του κ. Καραμανλή και στη διαγωνιστική διαδικασία για το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη. Μέχρι τότε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της Β’ φάσης του διαγωνισμού, ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι καλές ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο κ. Καραμανλής θα κάνει απολογισμό της προόδου για τα αντιπλημμυρικά έργα των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ. Οι εργασίες, αν δεν ξεκινήσουν φέτος, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022.

Καλά νέα υπάρχουν και για τη μαρίνα της Πύλου, καθώς ήδη προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου για την παραχώρησή της.

Αγωνία όμως υπάρχει για τον χρονικό ορίζοντα των έργων του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα, της παράκαμψης της Γιάλοβας και του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι. Για τα δύο τελευταία έργα ο κ. Νίκας αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του πρωθυπουργού, καθώς ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Υπενθυμίζουμε ότι η παράκαμψη της Γιάλοβας εκτιμάται ότι θα κοστίσει 45 εκ. ευρώ, ενώ το Τζάνε - Καλαμάκι επιπλέον 20 εκ. ευρώ.

Τις δυνατότητες της Περιφέρειας ξεπερνά και ο προϋπολογισμός του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα που αγγίζει τα 190 εκ. ευρώ. Ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει ότι αποφάσεις για το έργο αυτό θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας για ένταξη του Πάτρα - Πύργος στη σύμβαση παραχώρησης της "Ολυμπίας Οδού".

Θ.Λ.


NEWSLETTER