Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 09:04

Αρχές 2022 μπουλντόζες στο Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την
Αρχές 2022 μπουλντόζες στο Πάτρα - Πύργος

 

Στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, καθώς το μόνο που απομένει πλέον είναι το τελικό (τυπικό) "πράσινο φως" από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ:

"Το έργο είχε σπάσει επί ΣΥΡΙΖΑ σε 8 εργολαβίες, ενώ οι μπουλντόζες δεν είχαν μπει ποτέ και δεν υπήρξε καμία πρόοδος εργασιών.

Μάλιστα όπως ανέφερε προσφάτως και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής η κατάσταση που παρέλαβε μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ για τις 8 εργολαβίες του οδικού άξονα ήταν:

  • Στο 1ο τμήμα δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.
  • Στο 2ο, αντί για 33% υπήρξε πρόοδος εργασιών στο 14%. Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα οκτώ.
  • Στο 3ο τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε στο ΣτΕ.
  • Στο 4ο, δεν έγινε καμία εργασία, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.
  • Στο 5ο, υπήρξε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,12%.
  • Στο 6ο τμήμα, υπήρξε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 2%.
  • Στο 7ο, η πρόοδος των εργασιών ήταν στο 0,62%.
  • Και στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλυσε τα προβλήματα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια.

Δεύτερον, δουλέψαμε συστηματικά και τελικά πετύχαμε την αλλαγή στάσης της Κομισιόν για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του πέραν του 2023.

Τρίτον, το εντάξαμε στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Τέταρτον, με εξίσου συστηματική προσπάθεια, πήραμε το ‘πράσινο φως’ από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν για την ένταξη του έργου στην παραχώρηση».

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από το υπουργείο στους εγκατεστημένους εργολάβους, ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2020 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ολυμπίας Οδού, η οποία περιλάμβανε τις βασικές αρχές της συμφωνίας των δύο μερών. Η εταιρία παραχώρησης σύμφωνα με πληροφορίες αποδέχτηκε την έκπτωση που υπήρχε από την προηγούμενη κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες, γεγονός που κρατά στα ίδια επίπεδα το κόστος του έργου, ενώ  ανέλαβε το κυκλοφοριακό ρίσκο και συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με ίδια κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια. 

Μετά το μνημόνιο, στις 20 Μαρτίου 2020 το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή για διάλυση των υπογεγραμμένων συμβάσεων (τμήματα 2,5,6 και 7) καθώς και για τη ματαίωση των διαγωνισμών των συμβάσεων για τα τμήματα 1, 2 και 4, δρομολογώντας την επανένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER