Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 08:46

Μπουλντόζες μέχρι τέλος του χρόνου στο Μεσσήνη – Λάμπαινα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μπουλντόζες μέχρι τέλος του χρόνου στο Μεσσήνη – Λάμπαινα (βίντεο)

Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου βελτίωσης του δρόμου Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα, προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό επεσήμανε στην “Ε” ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέροντας ότι είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ (και τα δύο έργα έχουν προσωρινούς αναδόχους).

Για το δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ, μας ενημέρωσε ότι υποβλήθηκε ο φάκελος του έργου στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, αλλά διευκρίνισε πως το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (2021 - 2027) έχει πολύ λίγα χρήματα για οδικά έργα και θα εξεταστεί με το υπουργείο Υποδομών από ποιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασόπουλος μας είπε ότι ο φάκελος του Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο κι έγκριση του αναδόχου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθορισμός των πινάκων για τις αποζημιώσεις των παρόδιων ιδιοκτητών. Πληροφόρησε πως υπάρχει εγκεκριμένος πίνακας τιμών και γίνονται διορθώσεις σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. “Εφόσον εγκρίνει το Ελεγκτικό, αρχίζουν οι πληρωμές των παροδίων και ξεκινάει το έργο”, παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι πολίτες περιμένουν εδώ και χρόνια να δουν ολοκληρωμένο το έργο από τη Μεσσήνη έως την Αρχαία Μεσσήνη και “καρφώνοντας” την περιφερειακή αρχή Τατούλη επεσήμανε πως “χαλαλίσαμε 1,5 ΕΣΠΑ για ένα έργο, το Τζάνε - Καλαμάκι που δεν έχει τελειώσει και κανένα χιλιόμετρο δρόμου δεν έγινε τα τελευταία 10 χρόνια”.

Για το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι είπε ότι το έργο περιλαμβάνει πέρα από τη βελτίωση του δρόμου, τις απαλλοτριώσεις και τον φωτισμό του κόμβου στην είσοδο των Γαργαλιάνων, των κόμβων στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και κάποιων από Κορυφάσιο έως Ρωμανού, στο έργο των 5 εκ. ευρώ που θα υλοποιήσει το υπουργείο. “Είναι πιο πίσω από το Μεσσήνη - Λάμπαινα, αλλά έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τους πίνακες των παρόδιων ιδιοκτητών με τα επικείμενα και τις τιμές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΣΠΑΡΤΗΣ

Οσον αφορά το έργο βελτίωσης του εθνικού δρόμου Καλαμάτας - Σπάρτης, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ που υλοποιείται με ανάδοχο την ΚΑΣΤΑΤ, ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι “δεν πάει καλά, έχει καθυστερήσει”. Ενημέρωσε πως υπάρχουν ειδικές προσκλήσεις από την υπηρεσία προς τον εργολάβο, ότι έχουν κατασκευαστεί 10 και πλέον στρέμματα πλέγματα στα επικίνδυνα σημεία με τις καταπτώσεις και πως πρέπει να προχωρήσουν οι ασφαλτοστρώσεις, τα στηθαία ασφαλείας και η  σήμανση. Εξέφρασε την ελπίδα να ενεργοποιηθεί ο ανάδοχος και να κατασκευάσει το έργο, εκτιμώντας ότι οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για ασφαλτοστρώσεις και δεν υπάρχει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις.

Τέλος, όσον αφορά τις κατολισθήσεις στο 24ο χιλιόμετρο του δρόμου είπε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες κι εγκεκριμένες από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων, πως προχωρούν οι αδειοδοτήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα κι αναμένεται η περιβαλλοντική εξαίρεση, για να δημοπρατηθεί το έργο προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, που έχει χρηματοδότηση  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER