Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 08:12

Σε «λίστα αναμονής» το Καλό Νερό – Τσακώνα

Σε «λίστα αναμονής» το Καλό Νερό – Τσακώνα

 

“Στη «λίστα αναμονής» της κυβέρνησης άλλο ένα κρίσιμο έργο για τον Νομό Μεσσηνίας” επισημαίνει ο βουλευτής του νομού και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Χαρίτσης σχολιάζει την απάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στην επίκαιρη ερώτησή του χθες το μεσημέρι στη Βουλή, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του οδικού άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα.

Αξιολογώντας στην ομιλία του την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου, ο βουλευτής παρατήρησε πως με την υλοποίησή του ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα αποτελέσει κρίσιμο συνδετικό κρίκο της Ολυμπίας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”. Ταυτόχρονα, θα συνιστά και μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου ως τμήμα της Αδριατικής Οδού, γεγονός που θα προσδώσει μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος, αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Παράλληλα ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε τη σοβαρότατη παράμετρο της οδικής ασφάλειας, λόγω της  μεγάλης επικινδυνότητας του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου οδικού άξονα, ειδικά τους θερινούς μήνες που υπερδιπλασιάζεται ο κυκλοφοριακός του φόρτος λόγω της μετακίνησης χιλιάδων παραθεριστών προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας.

Ακόμα, επεσήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση του κρίσιμου αυτού έργου.

Στην απάντησή του ο υπουργός Κ. Καραμανλής, συμφωνώντας για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και επικινδυνότητας του υφιστάμενου οδικού άξονα, επανέλαβε παλαιότερες αιτιάσεις του περί αποφάσεων ένταξής του μετά τις εγκρίσεις της Ε.Ε. για τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος. Δήλωσε επιπρόσθετα ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος αν θα υλοποιηθεί ως δημόσιο έργο, προκρίνοντας ενδεχομένως ως πιθανή προτιμητέα λύση τη σύμβαση παραχώρησης με την Ολυμπία Οδό. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής έθεσε ζήτημα επικαιροποίησης των υφιστάμενων μελετών οδοποιίας, γεγονός που όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης στη δευτερομιλία του μπορεί να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ζητώντας από τον υπουργό οι διαδικασίες αυτές να επισπευσθούν.

Συμπερασματικά, όπως σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης, μετά τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη που κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, άλλο ένα κρίσιμο έργο για τον Νομό Μεσσηνίας βρίσκεται εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη «λίστα αναμονής» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέλιξη που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.  

 

ΑΚΡΙΒΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για υλοποίησή του ως κλασικού δημόσιου έργου, γιατί λόγω κυκλοφοριακού φόρτου και κόστους - οφέλους δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ανέφερε πως είναι ακριβό αλλά σημαντικό έργο με κόστος κατασκευής 160 εκ. ευρώ και άλλα 30 εκ. για απαλλοτριώσεις και παρατήρησε πως πρέπει να ωριμάσει, να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που είναι από το 2013 - ‘14. Ενημέρωσε πως πρέπει να γίνουν τεχνικές, υδραυλικές και μελέτες αποχέτευσης, αποστράγγισης, σήμανσης, ηλεκτροφωτισμού και γεωτεχνικές έρευνες με συνολικό κόστος 6 εκ. ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βρει τους πόρους για τη μελετητική ωριμότητα και πως θα ασχοληθεί με το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, μετά την οριστική ένταξη του Πάτρα - Πύργος στη σύμβαση παραχώρησης.