Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 09:04

Πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Λεύκτρο  - Αρχαία Ολυμπία

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότεινε να ενταθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η πρόταση αυτή αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να κατασκευαστεί το νότιο τμήμα της Αδριατικής Οδού, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύσκολα θα εγκρίνει (λόγω χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου) χρηματοδότηση για κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορεύσει για περιβαλλοντικούς λόγους την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό.

Ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία θα συνδέσει μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7 τόσο τη Νότια Πελοπόννησο όσο και την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Μέσω της Αδριατικής Οδού η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδεθεί με Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία (Τεργέστη). Ταυτόχρονα οι αυτοκινητόδρομοι Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία και Α7 θα συνδέσουν τους τρεις μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, την Αρχαία Ολυμπία, τον Μυστρά και τις Μυκήνες, ενώ θα αναδείξουν και το ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη του Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν διαπίστωσε ότι είναι αδύνατη την τρέχουσα δεκαετία η χρηματοδότηση του Καλό Νερό - Τσακώνα και της παράκαμψης των Λαγκαδίων. Μπροστά στους κινδύνους να μείνει ασύνδετη η Πελοπόννησος και η Αδριατική Οδός να καταλήξει στον Πύργο, ο κ. Νίκας πήρε την απόφαση να προτείνει ένα έργο που εκτός όλων των άλλων θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μεταλιγνιτικής Μεγαλόπολης. Άλλωστε η Περιφέρεια προτείνει να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, η ουσιαστική βελτίωση του δρόμου Μεγαλόπολη - Δημητσάνα - Βυτίνα, καθώς και το επιχειρηματικό πάρκο Μεγαλόπολης.

Θ.Λ.


NEWSLETTER