Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 09:21

Μεσσηνία: Προς δημοπράτηση η παράκαμψη Γιάλοβας

Γράφτηκε από τον

 

Η παράκαμψη της Γιάλοβας μήκους 7,7 χιλιομέτρων χαρακτηρίστηκε έργο εθνικού επιπέδου με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και οδεύει προς δημοπράτηση τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα ακολουθούν την υφιστάμενη χάραξη της εθνικής οδού Κυπαρισσία - Πύλος, ενώ τα υπόλοιπα 4,2 χιλιόμετρα θα ακολουθήσουν νέα χάραξη. Ο δρόμος θα είναι δίιχνος πλάτους 11 μέτρων, ενώ κατά μήκος του θα κατασκευαστούν 5 ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η μελέτη για την παράκαμψη της Γιάλοβας χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 248.000 ευρώ.

Στην απόφαση του κ. Καραμανλή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Το έργο της κατασκευής του τμήματος της παράκαμψης Γιάλοβας, μήκους περίπου 7,7 χιλιομέτρων, αποτελεί συνέχεια του εθνικού δρόμου Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι - Ρωμανού ήτοι του εθνικού οδικού δικτύου Πάτρα - Πύργος - Πύλος - Μεθώνη. Στα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα, η χάραξη κινείται στην παλαιά χάραξη της ε.ο. Κυπαρισσίας - Πύλου, ενώ τα υπόλοιπα 4,2 χιλιόμετρα αποτελούν κυρίως νέα χάραξη. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής τού υπόψη τμήματος θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης εθνικής οδού. Με βάση την εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου οριστική μελέτη οδοποιίας προβλέπεται:

- Η κατασκευή αρτηρίας δίιχνης διατομής με πλάτος οδού 11 μέτρα, με ενιαίο οδόστρωμα και μήκος περίπου 7,7 χιλιομέτρων.

- Η κατασκευή 5 ισόπεδων κυκλικών κόμβων.

- Η αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου καθώς και κατασκευή παράπλευρων και εγκάρσιων οδών μήκους περίπου 10,7 χιλιομέτρων.

- Η κατασκευή 2 τεχνικών με εκσκαφή και επανεπίχωση (cut and cover), συνολικού μήκους περίπου 200 μέτρων.

- Η κατασκευή σημαντικών έργων αντιστήριξης πρανών - οπλισμένων επιχωμάτων, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων.

- Η κατασκευή μίας άνω διάβασης υφιστάμενης οδού.

- Η κατασκευή έργων αποχέτευσης - αποστράγγισης αρτηρίας, παράπλευρου

και εγκάρσιου δικτύου και κόμβων.

- Η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους ισόπεδους κόμβους και στα υπόγεια έργα cut and cover.

- Η διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων και κατασκευή κατάλληλων τεχνικών εξόδου έως τον πλησιέστερο φυσικό αποδέκτη.

Το υπόψη έργο θα ανατεθεί με το σύστημα που περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή (άρθρο 50 του ν. 4412/2016).

1) Εγκρίνουμε, δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (Α’ 245), το χαρακτηρισμό του έργου «Κατασκευή παράκαμψης Γιάλοβας της 9ης εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος», ως έργου εθνικού επιπέδου.

2) Εγκρίνουμε δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου 2 (α) του άρθρου 49 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) την ένταξη του ως άνω έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

3) Εγκρίνουμε τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή παράκαμψης Γιάλοβας της 9ης εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος», με το σύστημα που περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή (άρθρο 50 του ν. 4412/2016).

4) Εγκρίνουμε, δυνάμει των διατάξεων του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 180 του ν. 4412/2016 και της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Π.Δ. 123/2017, την ανάθεση της αρμοδιότητας σύναψης σύμβασης του έργου «Κατασκευή παράκαμψης Γιάλοβας της 9ης εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά -  Πύλος» στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

5. Κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία που απαιτείται για τη δημοπράτηση και την ανάθεση του ως άνω έργου η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών μπορεί να υποστηριχθεί από συμβούλους που θα προσληφθούν κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 128 του ν. 4412/2016 όπως ισχύει.

6. Ως διευθύνουσα υπηρεσία για τις συμβάσεις των συμβούλων που θα ανατεθούν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 128 του ν. 4412/2016, ορίζουμε το Τμήμα Α’ της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών".

Θ.Λ.