Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 08:37

Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την
Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος

 

«Σε τροχιά υλοποίησης περνούν δύο σημαντικά έργα για την Ηλεία μετά την έναρξη των έργων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του οδικού τμήματος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία και το δεύτερο αφορά την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος που παραμένει κλειστή από το 2010».

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypodomes.com σύμφωνα με το οποίο:

«Στην προχθεσινή εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος έγινε σαφής αναφορά από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή στην έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Πύργος - Αρχαία Ολυμπία μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η διαδικασία ωρίμανσης ξεκινά με την πρόσληψη συμβούλου ενώ η χρηματοδότησή του εκτιμάται ότι θα γίνει με ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός δεν είναι ακόμα σαφής αλλά πιθανότατα θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού με τον άξονα που φτάσει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ

Παράλληλα το έργο που προωθείται είναι η επαναλειτουργία της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος μήκους 77 χιλιομέτρων. Σήμερα έχουν γίνει έργα μέχρι την Κάτω Αχαΐα. Πλέον στόχος είναι να ξανασφυρίξει το τρένο μέχρι την πρωτεύουσα της Ηλείας και έτσι να συνδεθεί και με τη σιδηροδρομική γραμμή Κατάκολο - Αρχαία Ολυμπία που σήμερα λειτουργεί ξεκομμένη.

Όπως σημείωνουν στο ypodomes.com σιδηροδρομικές πηγές, έχει ήδη προσληφθεί σύμβουλος για το έργο το οποίο θα αποτελέσει επέκταση του Προαστιακού Πάτρας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα εκτελέσει ο ΟΣΕ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη δημοπράτηση για το τμήμα Κάτω Αχαΐα - Πύργος να εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί εντός καλοκαιριού. Η διάρκεια των έργων θα είναι περίπου 2 χρόνια.

Πέρα από τα έργα ανασύνταξης και επαναλειτουργίας της γραμμής, προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΙΔ (Αυτόματων Σιδηροδρομικών Διαβάσεων) αλλά και “λίφτινγκ” στους σταθμούς και τις σιδηροδρομικές στάσεις.

Πιο συγκεκριμένα εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν στις στάσεις: Σαγέικα, Λάππα, Βάρδα, Κούρτεση, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Γαστούνη, Αμπελόκαμπο, Αμαλιάδα, Προφήτη Ηλία και Σκουροχώρι. Τερματικός σταθμός θα είναι ο Πύργος στον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται εργασίες μέσω άλλης εργολαβίας.

Μαζί με τον υπό κατασκευή πλέον αυτοκινητόδρομο του Πάτρα - Πύργος επιδιώκεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μια συνολική ανασυγκρότηση των μεγάλων υποδομών της Ηλείας που από το 2010 και μετά ουσιαστικά είχε αποκοπεί από τα μεγάλα έργα που εξελίχθηκαν στη χώρα».


NEWSLETTER