Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 09:24

Στον αέρα το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο!

Γράφτηκε από την
Στον αέρα το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο!

 

Στον αέρα τινάζει την υπόθεση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο η απόφαση του Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την οποία παραπέμπεται στο ΣτΕ η νομιμότητα της παραχώρησης αδειών σε ιδιώτη και οχι στη ΔΕΔΑ.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ προφανώς θα υπάρχει πάγωμα όσων ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε πανηγυρική εκδήλωση στην Καλαμάτα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε από την αρχή αντιταχθεί στην παραχώρηση αδειών σε ιδιώτη και για το λόγο αυτό έχει συγκρουστεί με σειρά τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων αλλά  και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

"Η υπόθεση του αναδόχου για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο παρέπεμψε την μείζονα αυτή υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών."

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με την οποία: "Στο εν λόγω δικαστήριο έχει προσφύγει η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) δύο φορές, την πρώτη για την παραχώρηση σε ιδιώτη αδειών παροχής φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την Κόρινθο (με παρέμβαση και της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέρ της ΔΕΔΑ) και την δεύτερη για την παραχώρηση σε ιδιώτη ανάλογων αδειών για την Καλαμάτα και την Σπάρτη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε, εντάσσει το φυσικό αέριο στις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους, επομένως και να ενταχθούν έργα για το φυσικό αέριο στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως δικαιώνουν την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι προσανατολισμένη στον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο των υποδομών για το φυσικό αέριο."


NEWSLETTER