Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 09:07

Πλησιάζει η έναρξη για Καλαμάτα - Μεθώνη με πρώτο τμήμα Ασπρόχωμα - Αεροδρόμιο

Πλησιάζει η έναρξη  για Καλαμάτα - Μεθώνη με πρώτο τμήμα Ασπρόχωμα - Αεροδρόμιο

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει πιθανότατα το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, στο τμήμα από το Ασπρόχωμα έως το αεροδρόμιο, νότια της σιδηροδρομικής γραμμής.

Για το ίδιο έργο υπάρχει θετική εξέλιξη, επιτέλους, με τις απαλλοτριώσεις στα πρώτα 18 χιλιόμετρα έως τον Ριζόμυλο, καθώς το δικαστήριο καθόρισε προσωρινή τιμή μονάδας και όταν δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Υποδομών, η ανάδοχος κοινοπραξία “ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΑΚΤΩΡ” είναι έτοιμη να ξεκινήσει και σε αυτό το τμήμα τις εργασίες, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Στο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος όπου οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν, σε δημόσιες εκτάσεις, έχουν ξεκινήσει και φτιάχνονται κιβωτοειδείς οχετοί. Εκεί το έργο θα ξεκινήσει με την κατασκευή της μίας από τις τρεις μεγάλες γέφυρες, που προβλέπονται να φτιαχθούν στο τμήμα με τις στροφές πριν την Πύλο.

Αναλυτικά, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις το δικαστήριο καθόρισε προσωρινή τιμή μονάδας στο τμήμα έως το Ριζόμυλο, για το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο για τα ολυμπιακά έργα, πρέπει να καταβληθεί από την Πολιτεία στους ιδιοκτήτες το 70% της αξίας που καθορίστηκε, για να αποδοθούν οι εκτάσεις στην κατασκευάστρια κοινοπραξία. Οταν αυτό γίνει, με βάση την ενημέρωσή μας, οι εργασίες θα αρχίσουν στο τμήμα από την Ανάληψη προς τη Βελίκα και τον Ριζόμυλο.

Γι’ αυτό η κατασκευάστρια κοινοπραξία προγραμματίζει να ξεκινήσει τις εργασίες την ερχόμενη εβδομάδα από το τμήμα Ασπρόχωμα - Αεροδρόμιο, νότια της γραμμής (εκεί θα γίνει το τμήμα εισόδου προς την Καλαμάτα), όπου το έδαφος ανήκει στο Δημόσιο και είναι ελεύθερο.

Και για το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, όπου έχει στηθεί το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, θα προηγηθούν οι εργασίες σε δημόσιες εκτάσεις, καθώς οι απαλλοτριώσεις στο δικαστήριο, για την προσωρινή τιμή μονάδας, έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται η απόφαση του δασάρχη Καλαμάτας για την απόδοση των δημοσίων εκτάσεων στην ανάδοχο κοινοπραξία. Ηδη έχουν ξεκινήσει και φτιάχνονται κιβωτοειδείς οχετοί και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η θεμελίωση της μίας γέφυρας, ανοίγματος 200 μέτρων, που θα φτιαχθεί με προβολοδόμηση, εκεί που είναι το παλιό λατομείο.

Στο ίδιο τμήμα προβλέπονται δύο ακόμα γέφυρες με δοκάρια, ανοίγματος 190 και 205 μέτρων, αντίστοιχα.