Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 08:45

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για Αεροδρόμιο Καλαμάτας από τα 4 επενδυτικά σχήματα

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για Αεροδρόμιο Καλαμάτας από τα 4 επενδυτικά σχήματα

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό παραχώρησης του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Ο διαγωνισμός παραχώρησης του Αερολιμένα για 40 χρόνια προκηρύχθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 και δυο μήνες αργότερα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες ώστε να ανακηρυχθεί ανάδοχος πριν το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφτεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αρά και την νέα τουριστική σεζόν ο Αερολιμένας Καλαμάτας θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις ίδιες εκτάσεις με προσωπικό και διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει αν ο παραχωρησιούχος θα παραλάβει τον Αερολιμένα στη μέση της τουριστικής σεζόν του 2024 ή αν η παράδοση – παραλαβή θα γίνει του χρόνου το χειμώνα μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Αναλυτικά τα επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (51%)- GMR Airports Limited (49%). Πρόκειται για το σχήμα που έχει κερδίσει το διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι. Η GMR Airports είναι ινδική εταιρεία με μεγάλη πείρα στη διαχείριση αεροδρομίων.

ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε. (70%)-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A.(30%). Η Corporation America είναι λατινοαμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων με παρουσία σε 56 αεροδρόμια, από τα οποία μεταφέρονται ετησίως 80 εκατ. επιβάτες.

Egis Airport Operation (45%) -AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A. (45%)- Aéroports de la Cote d’Azur (10%). Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική της Ελλάκτωρ των Ολλανδών της Reggeborgh είναι η ελληνική παρουσία σε αυτή την κοινοπραξία. Οι άλλες δύο γαλλικές εταιρείες έχουν μεγάλη πείρα στη διαχείριση αεροδρομίων.

FRAPORT AG (51%)- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. (24,5%)- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε (24,5%). Στην κοινοπραξία αυτή η γερμανική Fraport είναι ο operator. Γνωστή πλέον στην Ελλάδα αφού έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Η Delta Airport Investments είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου και η Πηλέας ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει την Costα Νavarino.

Θ.Λ.