Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 22:19

2 εκ. ευρώ ζητάει τράπεζα για το δρόμο Σκούρα-Πυρί

2 εκ. ευρώ ζητάει τράπεζα για το δρόμο Σκούρα-Πυρί

Ποσό 2.090.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί η τράπεζα "HSBC BANK PLC" για το περιβόητο έργο Σκούρα - Πυρί, στην παράκαμψη Σπάρτης, που ξεκίνησε να υλοποιηθεί από το Γ' ΚΠΣ, από την κρατική Περιφέρεια, αλλά έμεινε στη μέση, γιατί κηρύχθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος, η εταιρεία "ΝΤΙ ΕΣ ΑΕ". Το ποσό αυτό πήρε ως δάνειο ο ανάδοχος από την τράπεζα, με την προσκόμιση 4 λογαριασμών, ισάριθμου συνολικά ποσού, που εγκρίθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία (την τότε ΔΕΚΕ) και παραδόθηκαν στον ανάδοχο, με την ένδειξη, όμως, "για το ΙΚΑ", σύμφωνα με την άποψη των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας (είχαν την ευθύνη στη ΔΕΚΕ). Και για το λόγο αυτό η υπηρεσία δεν αναγνωρίζει, δεν αποδέχεται την οφειλή και το αίτημα της τράπεζας.

 

Το σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας την Παρασκευή, όπου αποφασίστηκε ο ορισμός δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφέρειας, στις 27 Ιανουαρίου, στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, όπου εκδικάζεται η αγωγή της τράπεζας για τα 2,09 εκ. ευρώ. Στην παρουσίαση και στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, επιβεβαιώθηκε ότι η υπηρεσία είχε εγκρίνει και είχε εξοφλήσει λογαριασμούς εκτελεσμένων εργασιών κοντά στα 5 εκ. ευρώ! (σε σύνολο 11,4 εκ. ευρώ), για εργασίες που δεν είχαν εκτελεστεί, όπως βεβαίωσε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει αναφορά και καταγγελία από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, απόφαση αργίας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου που απέρριψε πρωτόδικα το δικαστήριο και πόρισμα του ΤΕΕ, που παραμένει άγνωστο.

Στην υπόθεση εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά και ασαφή ζητήματα, για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες υλοποίησης δημοσίων έργων, παρά τα ερωτήματα που έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος. 

Παρόμοιο θέμα υπάρχει και με ένα ακόμα "πονεμένο" έργο της Λακωνίας στο Γ' ΚΠΣ, την παράκαμψη Μακρυνάρας, με τον ίδιο ανάδοχο, όπου η τράπεζα διεκδικεί με αγωγή 410.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γ. Κωστόγιαννης (στέλεχος και της πρώην ΔΕΚΕ), για το έργο παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα - Πυρί, προϋπολογισμού 20.480.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία "ΝΤΙ ΕΣ ΑΕ": «Η σύμβαση ήταν ύψους 12.953.530,34 ευρώ συν 2.461.170,76 ευρώ ΦΠΑ. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου συντάχθηκαν, εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία και εξοφλήθηκαν οι 1ος μέχρι και 16ος λογαριασμοί εκτελεσμένων εργασιών, συνολικού ποσού 11.425.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο ανάδοχος είχε υποβάλει επίσης για έλεγχο και έγκριση από την Υπηρεσία τους λογαριασμούς: 19ο με την 19/9/2008 αίτησή του ποσού 485.000 ευρώ, 21ο με την από 14/11/2008 αίτηση ποσού 365.000 ευρώ, 22ο με την από 3/12/2008 αίτηση ποσού 580.000 ευρώ και τον 26ο με την από 6/2/2009 αίτηση ποσού 660.000 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 2.090.000 ευρώ.

Απόσπασμα των λογαριασμών αυτών, χωρίς τα συνοδευτικά τους παραστατικά στοιχεία (συνοπτική επιμέτρηση, αναλυτικές επιμετρήσεις, πίνακες υπολογισμού αναθεώρησης κ.λπ.), υπογράφηκαν από την Υπηρεσία υπό μορφή σχεδίου, με την ένδειξη "για το ΙΚΑ" και παραδόθηκαν στον ανάδοχο, με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει στο ΙΚΑ για εξόφληση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του προσωπικού που απασχολήθηκε στο έργο και την έκδοση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Η ασφαλιστική ενημερότητα είναι αναγκαίο και απαραίτητο δικαιολογητικό, μεταξύ των άλλων, για την είσπραξη των λογαριασμών, όταν θα έχουν εγκριθεί αρμοδίως από  την Υπηρεσία και αποσταλούν στο Περιφερειακό Ταμείο για εξόφληση. Τα εν λόγω σχέδια λογαριασμών, που δεν αποτελούσαν πιστοποίηση πληρωμής τους και που έφεραν την ένδειξη "για το ΙΚΑ", εκχώρησε - ενεχυρίασε ο ανάδοχος στον τραπεζικό οργανισμό "HSBC BANK PLC", στα πλαίσια δανειακής σύμβασης που είχαν συνάψει μεταξύ τους.

Ομως, οι ανωτέρω υποβληθέντες λογαριασμοί (19ος, 21ος, 22ος και 26ος) ουδέποτε εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία αρμοδίως (δηλαδή, δεν υποβλήθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή για προέγκριση, δεν προωθήθηκαν στο Περιφερειακό Ταμείο για εξόφληση, ούτε κοινοποιήθηκαν εγγράφως στον ανάδοχο), διότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα από την υποβολή τους, ο ανάδοχος αθέτησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην έκπτωσή του από την εργολαβία.

Τελικά οι εν λόγω λογαριασμοί, επιστράφηκαν ανυπόγραφοι στον ανάδοχο, με έγγραφό μας στις 31/8/2009, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της έκπτωσής του.

Κατά την εκκαθάριση της έκπτωτης εργολαβίας, συντάχθηκε από την Υπηρεσία ο από 7/12/2010 17ος εκκαθαριστικός λογαριασμός, σύμφωνα με τον οποίο η αξία των εργασιών της έκπτωτης εργολαβίας (αφαιρούμενης της ποινικής ρήτρας) ανέρχεται στο ποσό των 4.517.770,79 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Μετά την αφαίρεση του ποσού που είχε πληρωθεί με τον εξοφληθέντα 16ο λογαριασμό και των οφειλομένων τόκων προκαταβολής, ο 17ος εκκαθαριστικός λογαριασμός είναι αρνητικός κατά το ποσό των 4.917.632,62 ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκε ποσό 373.000 ευρώ με κατάπτωση εγγυήσεων αντικατάστασης κρατήσεων που υπήρχαν κατατεθειμένες στην Υπηρεσία.

 

Το υπόλοιπο ποσό της διαφοράς των 4.544.632,62 ευρώ βεβαιώθηκε σε βάρος του έκπτωτου αναδόχου, κατόπιν ενεργειών της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου, από την αρμόδια ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών με έγγραφό της στις 28/3/2011».