Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 12:58

Μαγκριώτης: Δεν διαπιστώνονται αξιόλογες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του οδικού έργου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη

Γράφτηκε από την

Δεν διαπιστώνονται αξιόλογες καθυστερήσεις στο Χρονοδιάγραμμα του οδικού έργου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Σταύρου Καλογιάννη και Δημήτρη Τσουμάνη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην ανάθεση κατασκευής της Ολυμπίας οδού με σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με Νόμο στη Βουλή το 2007, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου», αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης, προσθέτει ωστόσο ότι «κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με Ειδικές Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου και με νομοθετικές ρυθμίσεις επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων και επιτάξεων ενώ παράλληλα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού εξασφαλίστηκε η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ανασκαφών, συνέπεια της οποίας είναι η σημαντική πρόοδος που επιτελέστηκε το τελευταίο εξάμηνο στην αποδέσμευση των περιοχών από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες».

Οι απαλλοτριώσεις για το τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%, Τρίπολη-Παραδείσια σε ποσοστό 98%, Τσακώνα-Καλαμάτα σε ποσοστό 95% και για το Τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη σε ποσοστό 100%. «Η αθροιστική φυσική πρόοδος του έργου στο τέλος του Φεβρουαρίου ανέρχεται περίπου στο 64%» και όπως διαβεβαιώνει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, «η εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του έργου παρακολουθείται τόσο από την Υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία του έργου όσο και από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό που ασκεί την επίβλεψη του έργου. Από τον Παραχωρησιούχο και από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό υποβάλλονται μηνιαίες αναφορές προόδου του φυσικού αντικειμένου του έργου από τις οποίες προκύπτει ο έλεγχος τήρησης του χρονοδιαγράμματος και έως σήμερα δε διαπιστώνονται αξιόλογες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του έργου».

Αντίθετη, πάντως, είναι η άποψη των βουλευτών της ΝΔ κκ Δημήτρη Τσουμάνη και Σταύρου Καλογιάννη, που έχουν καταγγείλει ότι «το έργο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς την ίδια ώρα που και η κίνηση έχει μειωθεί λόγω των φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης». Οι δύο βουλευτές αναφέρουν μάλιστα ότι ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ότι το Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα στη δέσμευση για καταβολή εθνικής συμμετοχής και επιστροφής ΦΠΑ προς τις κατασκευαστικές εταιρείες.-


NEWSLETTER