Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 08:02

Η τροποποίηση της σύμβασης με τον «Μορέα»: Τελευταία ευκαιρία για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Η τροποποίηση της σύμβασης με τον «Μορέα»: Τελευταία ευκαιρία για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Τελευταία ευκαιρία για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ενδεχομένως και του Τσακώνα - Καλό Νερό, αποτελεί η τροποποίηση της σύμβασης με τον “Μορέα”, η οποία θα πάει στη Βουλή μετά την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κατασκευή των δύο αυτών οδικών αξόνων της Μεσσηνίας μπορεί να γίνει με χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, θα ζητήσει μείωση της τιμής των διοδίων με παράλληλη αύξηση του χρόνου εκμετάλλευσης του Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. 

Πολιτικοί, δήμαρχοι, επιχειρηματική κοινότητα, εκκλησία και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να εντάξει στον κύκλο των διαπραγματεύσεων με τον “Μορέα” το αίτημα κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, αλλά και του Τσακώνα - Καλό Νερό, τα οποία πολύ δύσκολα θα κατασκευαστούν ως δημόσια έργα. Τα οφέλη από μια τέτοια συμφωνία θα είναι μεγάλα και άμεσα για τη Μεσσηνία, ενώ η αποπληρωμή με χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα μετατεθεί για το μακρινό μέλλον, όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει. 

Αν επιτευχθεί η συμφωνία, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει τα χρήματα που θα δαπανούσε για την κατασκευή των δρόμων και θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία άλλων υποδομών. Εξυπακούεται βέβαια ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν θα πρέπει να διατεθεί για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται προκειμένου να κατασκευαστούν το Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το Τσακώνα - Καλό Νερό. 

Από την άλλη πλευρά και ο “Μορέας” με τη χρονική επέκταση της σύμβασης διασφαλίζει τα συμφέροντά του, αφού όχι μόνο θα αποσβέσει τις δαπάνες για την κατασκευή των δρόμων, αλλά θα αποκτήσει κι ένα σταθερό πολυετές έσοδο. Επιπρόσθετα μπορεί να διερευνηθεί η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στο Τσακώνα - Καλό Νερό, και ειδικότερα στις θέσεις που προέβλεπε η παλιά σύμβαση για την Ολυμπία Οδό. Καλό επίσης είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής και του τμήματος Καλό Νερό - γέφυρα της Νέδας, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα που θα καθυστερήσουν το έργο. 

Η “Ε” είχε προτείνει και στο παρελθόν την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα” για την κατασκευή των δρόμων της Μεσσηνίας. Η πρόταση αυτή, αν και έγινε αποδεκτή από πολιτικούς, άρχοντες και φορείς του νομού, δεν προωθήθηκε με θέρμη καθώς κυριαρχούσε η αντίληψη του... «λεφτά υπάρχουν» για όλα τα έργα. Τώρα όμως, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, η πρόταση για τροποποίηση της σύμβασης όχι μόνο αποκτά άλλη βαρύτητα, αλλά είναι και η τελευταία μας ευκαιρία για κατασκευή των σημαντικών αυτών δρόμων εντός της επόμενης τριετίας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι δρόμοι κατασκευαστούν ως δημόσια έργα, πέρα από τα επιπλέον χρήματα που θα κοστίσουν στο Δημόσιο, θα καθυστερήσουν πολύ χρονικά - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας. 

 

 

 

 


NEWSLETTER