Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:09

Κινητοποίηση για εξοπλισμό μονάδας φυσικού αερίου

Γράφτηκε από τον

Κινητοποίηση που δεν έχει προηγούμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθεί ο τεράστιος σε όγκο και βάρος εξοπλισμός της μονάδας φυσικού αερίου από το λιμάνι της Καλαμάτας μέχρι το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης.
Υποστυλώνονται γέφυρες στον εθνικό δρόμο για να αντέξουν, ανοίγονται δίοδοι μέσα από χειμάρρους, επεκτείνονται στροφές και παρακάμπτεται χωριό με τη διάνοιξη καινούργιου δρόμου.
Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες γίνονται εργασίες διαμόρφωσης της κοίτης στο χείμαρρο Δεσπότη, στην ευθεία μετά τη διασταύρωση προς Μελιγαλά και Κατσαρού, ώστε ο εξοπλισμός να περάσει μέσα από το χείμαρρο. Και αυτό γιατί η καινούργια γέφυρα που φτιάχθηκε και από πάνω θα περνάει ο αυτοκινητόδρομος, έχει ύψος από 5,08 έως 5,80 μέτρα και για τη μεταφορά των τεράστιων τμημάτων του αγωγού χρειάζεται ύψος τουλάχιστον 5,31 μέτρα.
Οι γέφυρες στο Νέδοντα, στη Λυκούργου και στην Τσακώνα, στο χείμαρρο Ξεριά δεν ήταν οι μοναδικές που υποστυλώθηκαν. Τέτοιες εργασίες έγιναν στη γέφυρα της Θουρίας και στη γέφυρα του Δεσπότη, στη στροφή αμέσως μετά την ευθεία της διασταύρωσης προς Μελιγαλά και Κατσαρού. Στην Τσακώνα διαπλατύνθηκαν δύο από τις πιο κλειστές στροφές.
Το πιο σημαντικό είναι η παράκαμψη του χωριού Χωρέμι, όπου φτιάχνεται νέος δρόμος μήκους 1,5 χιλιομέτρου με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Επίσης, ενισχύεται και μια γέφυρα πριν το Χωρέμι, για την οποία εξετάζεται η χρήση και άλλων μέσων πάνω στα οποία θα πέσει το βάρος των βαριών κομματιών του εξοπλισμού, για να αντέξει.
Οπως μας ενημέρωσαν από την ανάδοχο εταιρεία "ΤΕΡΝΑ", πέρα από τα 3 τεράστια και πολύ βαριά κομμάτια της τουρμπίνας,
είναι άλλα 15 - 16 τεράστια όχι και τόσο βαριά, που δεν έχουν έρθει ακόμα στο λιμάνι της Καλαμάτας και αναμένονται από την Κορέα. Κατά τη μεταφορά τους, που θα γίνεται κυρίως τη νύχτα και θα κρατήσει 2 - 3 μέρες (για το κάθε τεράστιο και βαρύ μηχάνημα), τα μηχανήματα θα κάνουν στάση μέσα στο Δεσπότη, στο διαμορφωμένο κομμάτι, κάτω από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου.