Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 14:02

Οριοθέτηση του Παμίσου και προστασία ακτών του Πεταλιδίου

Οριοθέτηση του Παμίσου και προστασία ακτών του Πεταλιδίου

Μελέτη διευθέτησης - οριοθέτησης και έργων ανάπτυξης στον Πάμισο, ύψους 3 εκ. ευρώ, και μελέτη - έργο για την αντιδιαβρωτική προστασία στο Πεταλίδι, ποσού 1,75 εκ., ανακοίνωσε, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Για τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ξεκαθάρισε ότι στη μελέτη που θα ολοκληρώσει ο "Μορέας" έως το τέλος του 2016, θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που δόθηκε μετά τη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, ο κ. Δέδες ανέφερε ότι «ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αφορά και το Δήμο Μεσσήνης». Εξέφρασε την πίστη ότι θα υπάρξει συνεργασία και θα καταγραφούν και τα αιτήματα του δήμου, και τόνισε: «Η περιοχή της Μεσσήνης έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές. Μπορεί να λειτουργήσει ως υποδοχέας σημαντικών επενδύσεων. Γίνεται προορισμός η Μεσσήνη».

Ο γ.γ. εξήγγειλε: α) Τη χρηματοδότηση με 3 εκ. ευρώ για μελέτη διευθέτησης και οριοθέτησης του ποταμού Παμίσου, από τις εκβολές έως και το φράγμα του Αρι. Η δημοπράτησή της θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2016. Η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και των έργων αναπλάσεων που θα μελετηθούν, εκτιμώνται στα 30 εκ. ευρώ. «Οταν τελειώσει η μελέτη, θα βάλουμε τα έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα», παρατήρησε σχετικά. β) Τη μελέτη και το έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και ευρύτερα προστασίας του κόλπου Πεταλιδίου με 1.750.000 ευρώ.

Ο διευθυντής Υδραυλικών Εργων του υπουργείου Αντώνης Κοτσώνης είπε ότι «δεν είναι ένας τυχαίος ποταμός ο Πάμισος. Εχει ιστορία αιώνων, είναι ένας θαλάσσιος ποταμός». Και ενημέρωσε πως «στόχος μας είναι να αναδείξουμε ολόκληρη τη διαδρομή του ποταμού, από τις εκβολές μέχρι το φράγμα του Αρι και πιο πάνω». Επεσήμανε πως «είναι έργα πολύ σοβαρά. Θα αναδείξουμε το λιμενοβραχίονα, θα φτιαχτεί πεζογέφυρα που θα συνδέει τις ακτές της Καλαμάτας με της Μεσσήνης, και όλο το μήκος από την πλευρά της Μεσσήνης θα το αναπλάσουμε για χώρο άθλησης με ποδηλατόδρομο και φωτισμό, ενώ θα εξετάσουμε το να ανακατασκευάσουμε τη γέφυρα εισόδου της Μεσσήνης». Επίσης, έκανε λόγο για ανάπτυξη ενός αθλήματος με θαλάσσια μέσα, καθώς και για ανάπλαση του κουλντουκιού - ενώ παρατήρησε πως «το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικής σημασίας από το υπουργείο».

Ο Γ. Δέδες διευκρίνισε ότι για όλα τα έργα και κυρίως για τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος «θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Θα αφουγκραστούμε δήμους και τοπικές κοινωνίες για να μην πέσουμε σε άστοχα έργα».

Ο διευθυντής της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου στα έργα των συμβάσεων παραχώρησης Γιάννης Καρνέσης, σχετικά με τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για το τι μορφή θα έχει τελικά, απάντησε ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, θα επανεξεταστεί». Και επισήμανε πως «ο δρόμος αυτός θα εξυπηρετήσει και τους κατοίκους της Μεσσήνης. Θα είναι μια λύση που θα εξυπηρετεί όλες τις παραμέτρους - συνδυασμοί λύσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης που δεν έκρυβε τη χαρά του για τις εξαγγελίες, σημείωσε: «Είμαι ευτυχής, γιατί έχουμε έναν άνθρωπο που έσκυψε στα προβλήματα του δήμου. Γνώρισα έναν άνθρωπο, ένα φίλο που με έχει εντυπωσιάσει. Αυτά που ανακοίνωσε φαίνετα να αλλάζουν το δήμο».

Στη σύσκεψη και στη συνέντευξη παρέστησαν οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, καθώς και αντιδήμαρχοι.

Γ.Σ.