Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 18:40

Το χρονοδιάγραμμα των έργων προστασίας Αβίας και Μαντίνειας 

Το χρονοδιάγραμμα των έργων προστασίας Αβίας και Μαντίνειας 

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο προστασίας και ανάπλασης των ακτών της Αβίας (Παλιόχωρα, Αρχοντικό κ.λπ.), προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

Εως τις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο προστασίας ακτών Μικρής Μαντίνειας - β’ φάση (μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα), προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά καθορίστηκαν με τις παρατάσεις στις προθεσμίες που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, για το έργο της Αβίας, ως λόγοι της παράτασης αναφέρονται: «1) Η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα κατά το τρέχον έτος, προξένησαν δυσχέρεια στην ομαλή εξέλιξη των εργασιών, διότι προκάλεσαν δυσπιστία από την πλευρά των προμηθευτών, αλλά και αμφιβολία από την πλευρά του αναδόχου ότι θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. 2) Η μη εξόφληση εγκεκριμένου λογαριασμού, οδήγησε στη διακοπή εργασιών με το από 18-8-15 έγγραφο του αναδόχου. 3) Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το διάστημα από 24-11-15 έως και 27-11-15, όπου έπνεαν σφοδροί άνεμοι συνοδευόμενοι από καταιγίδες, οι οποίες προξένησαν καθυστερήσεις. 4) Κακόβουλες, άνευ ουσίας καταγγελίες διατάραξαν την ομαλή εκτέλεση του έργου».

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καταγραφόταν πως «προς το παρόν το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε δύο τουλάχιστον μέτωπα και οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς» και συμπληρωνόταν: «Αυτό όμως απαιτεί μεγάλες ποσότητες ογκολίθων, σε πολύ σύντομο χρόνο, της εξωτερικής θωράκισης άνω των 5 τόνων και υπάρχει αδυναμία παραγωγής των και μεταφορά των από λατομεία. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να δοθεί παράταση προθεσμίας του έργου,

ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι κατασκευές που υπολείπονται».

Οσον αφορά την ενημέρωση για την πορεία του έργου: «Εχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές στην περιοχή Κιτριών. Στην περιοχή Παραλίας Αβίας έχει ολοκληρωθεί ο ύφαλος αναβαθμός, ενώ έχει κατασκευαστεί ο πρόβολος σχήματος Γ σε ποσοστό 90% και η θωράκιση σε ποσοστό 65%. Στην περιοχή Αρχοντικού έχουν κατασκευαστεί ο πρόβολος Π1, ο Π2, ο Π4 και ο Κ1 σε ποσοστό 98%. και στις δύο ανωτέρω περιοχές έχει κατασκευαστεί τεχνητή προσάμμωση σε ποσοστό 95%».

* Το έργο στη Μικρή Μαντίνεια, που ξεκίνησε στις αρχές του 2016, είχε αρχική προθεσμία υλοποίησης 3 μήνες, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

Για τους λόγους που η παράταση κρίθηκε αναγκαία, αναφέρεται: «Λόγω της χρονικής διαφοράς μεταξύ της ημερομηνίας σύνταξης της μελέτης και της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης προέκυψαν διαφοροποιήσεις στη μορφολογία του πυθμένα καθώς και της ακτογραμμής. Σαν αποτέλεσμα αυτού, χρειάστηκε να εκπονηθούν κατασκευαστικά σχέδια, ώστε να

συμβαδίζουν με τα τωρινά δεδομένα. Επίσης, παρουσιάστηκαν προβλήματα με επιχειρηματία που έχει κατάστημα στην περιοχή του έργου και έπρεπε να διευθετηθούν λεπτομερή τεχνικά θέματα που έθιγαν την επιχείρησή του».

Με το έργο αυτό θα γίνει «συμπλήρωση της τεχνητής αναπλήρωσης κατάντη του προβόλου που έχει ήδη κατασκευαστεί (Π1), η οποία εκτείνεται σε συνολικό μήκος ακτογραμμής περίπου 295 μέτρων. Για τον εγκιβωτισμό της τεχνητής αναπλήρωσης θα κατασκευαστούν έργα εγκιβωτισμού (δύο πρόβολοι) με φυσικούς ογκόλιθους».

Γ.Σ.