Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 08:36

Δημοπρασία για το 2ο τμήμα του δρόμου Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την

Προκηρύχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η δημοπράτηση για το δεύτερο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, Αμαλιάδα-Δουναίικα μήκους 8.960 μέτρων.

Το έργο ύψους 58,4 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) όπως έγραψε χθες το ypodomes.com θα δημοπρατηθεί στις 19 Απριλίου 2016 και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών εταιρειών.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο ανισόπεδος κόμβος Αμαλιάδας και υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης στην εκτέλεση κάθετης οδού στον ανωτέρω Α/Κ επιπλέον κόστους 1,6 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν το έργο ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους τότε η αρχική του προθεσμία ολοκλήρωσης θα φτάσει μέχρι τα μέσα του 2020.

Να θυμίσουμε πως αρχικά ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, κόστους 475 εκ. ευρώ είχε βγει ως ένα ενιαίο έργο, όμως με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη το έργο ακυρώθηκε και "έσπασε" σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες.

Η πρώτη εργολαβία στο τμήμα Δουναίικα-Πύργος μήκους 8.140 μέτρων έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί στις 8 Μαρτίου και έχει κόστος 67,2 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Τώρα, απομένει να προκηρυχθούν ακόμα 6 εργολαβίες στο υπόλοιπο τμήμα  από την Αμαλιάδα μέχρι την πόλη της Πάτρας (στον ανισόπεδο κόμβο Μιντιλογλίου).

Με τον ρυθμό αυτό τα έργα όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν χρονικά και δεν περιμένουμε την ολοκλήρωσή τους πριν το 2021 και αυτό τμηματικά εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε οδικά έργα τέτοιου μεγέθους.

 

Ολες οι εργολαβίες του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος έχουν ομπρέλα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.