Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 17:06

Ρήγμα στην παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Οιχαλίας: Ευθεία αμφισβήτηση δημάρχου από το Σπύρο Αδαμόπουλο 

Με ευθείες βολές και αμφισβήτηση του δημάρχου Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλου, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Αδαμόπουλος, απευθύνεται με ανακοίνωσή του στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας. 

Ζητεί, όπως τονίζει, «από κάθε αρμόδιο να συγκληθεί η πλειοψηφία και να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα και πολλά άλλα, και να ληφθούν αποφάσεις συλλογικές μήπως και καταστεί δυνατόν και ανατραπεί η φθίνουσα πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα στο δήμο μας».

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο Σπ. Αδαμόπουλος εκφράζει την αγωνία, τον προβληματισμό και τη διαφωνία του για τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της δημοτικής αρχής και την πορεία του δήμου και κάνει ηγετική εμφάνιση, εμφάνιση πολιτικού προσώπου που δείχνει ενδιαφέρον να διαδεχθεί το δήμαρχο στο τέλος της θητείας ή και νωρίτερα, με δεδομένο τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ο κ. Σταθόπουλος με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ως κορυφαίος παράγοντας της ΕΠΟ.

Ο κ. Αδαμόπουλος επικρίνει το δήμαρχο για «συγκεντρωτισμό στο έπακρο και λησμονιά του κόσμου» και κάνει λόγο για «κακή πορεία που παίρνουν κάποια πράγματα». Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έργο για την άρση των συνεπειών των πλημμυρών που έγιναν τον περασμένο χρόνο, ύψους 270.000 ευρώ, «χωρίς να ερωτηθούν πολλοί από εμάς για να δώσουμε γνώμη για τα έργα που πρέπει να γίνουν» και στο αντιπλημμυρικό έργο των 2 εκ. ευρώ, για το οποίο κατηγορεί και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην ανακοίνωσή του προς τους συναδέλφους του της πλειοψηφίας ο Σπ. Αδαμόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με αίσθημα βαριάς ευθύνης απέναντί σας και στο λαό της Οιχαλίας που μας εμπιστεύτηκε και μας όρισε πλειοψηφία στο δήμο μας, επικοινωνώ μαζί σας, ύστερα από την κακή πορεία που παίρνουν κάποια  πράγματα και συγκεκριμένα: 

1. Ζήτησα με ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο από το δήμαρχο να μας απαντήσει βάσει ποιων κριτηρίων αποφάσισε την ανάθεση διαφόρων έργων σε διάφορους εργολάβους, απάντηση δεν έλαβα όπως
είδατε. Υστερα από αυτό επισκέφθηκα προσωπικά το δήμαρχο και του έθεσα το ζήτημα αυτό και πολλά άλλα. Πάλι τα ίδια. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

2. Κατατέθηκε το πρόγραμμα για την εκτέλεση έργων για την άρση των συνεπειών των πλημμυρών που έγιναν τον περασμένο χρόνο, ύψους 270.000 ευρώ, χωρίς να ερωτηθούν πολλοί από εμάς για να δώσουμε γνώμη για τα έργα που πρέπει να γίνουν, για να αρθούν οι συνέπειες των πλημμυρών και να επανέλθει ο τόπος στην πρότερα κατάσταση που είναι και η φιλοσοφία της χρηματοδότησης του κράτους προς το Δήμο.

Αντί αυτού ο δήμαρχος προέβη στη σύνταξη του προγράμματος αυτού από μόνος του, ενδεχομένως και με την συμμετοχή κάποιων συμβούλων και έφερε προς ψήφιση το σχέδιο που είδατε. Αναγκάστηκα να αποχωρήσω όπως είδατε από το Συμβούλιο για πρώτη φορά για να μην νομιμοποιήσω με την ψήφο μου την αδικία που γίνεται εις βάρος του τόπου μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο.

3. Αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν τον τόπο μας ενώπιον σας σε συγκέντρωση της ομάδας μας έθεσα το ζήτημα πως πρέπει να κινηθούμε για να έχουμε αποτελέσματα βοήθειας από το κεντρικό κράτος. Και ενώ έγινε φιλότιμη προσπάθεια από τους συμβούλους, ιδιαίτερα όμως από τους υπαλλήλους του Δήμου μας και ιδιαίτερα τους μηχανικούς και συντάχθηκε μια πλήρης μελέτη καταγραφής των ζημιών που προξένησαν οι πλημμύρες και κοστολογήθηκαν μάλιστα, υπεβλήθη η μελέτη αυτή στην Περιφέρεια η οποία διεκδίκησε και πέτυχε για λογαριασμό της τη χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ. Επανειλημμένα ζήτησα από το δήμαρχο να απαιτήσει να ληφθούν υπ' όψιν οι προτάσεις του δήμου στην υπό εκτέλεση εργολαβία που ετοίμαζε η Περιφέρεια. Τα αποτελέσματα τα είδατε. Η Περιφέρεια δεν έλαβε υπ' όψιν της τίποτα από τις προτάσεις μας και προχώρησε στη δημοπράτηση μιας μελέτης καθαρισμού καλαμιών και δένδρων από τα ποτάμια της περιοχής μας και ιδιαίτερα εκεί που δεν προκλήθηκαν ζημιές. Τα αποτελέσματα σας είναι γνωστά. 

Εγινε μια δημοπρασία που έλαβε ποσοστό έκπτωσης 78% με αποτέλεσμα από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που απλόχερα έδωσε η  πατρίδα μας, για να επουλώσουμε τις πληγές μας να γίνουν έργα μόλις 440.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.560.000 ευρώ να επιστρέψουν πίσω. Εύγε μας. Για όλους αυτούς τους λόγους συνάδελφοι αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας καταθέσω τις ανησυχίες μου για την πορεία που παίρνουν τα δημοτικά μας πράγματα. Είναι η ώρα της ευθύνης όλων μας. 

Ζητώ από κάθε αρμόδιο να συγκληθεί η πλειοψηφία και να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα και πολλά άλλα, και να ληφθούν αποφάσεις συλλογικές μήπως και καταστεί δυνατόν και ανατραπεί η φθίνουσα πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα στο δήμο μας. Διαφορετικά η ευθύνη δεν θα βαραίνει μόνο το δήμαρχο. Θα βαραίνει όλους μας και η κοινωνία θα μας ανταποδώσει το πολιτικό τίμημα που μας ανήκει.        

Δε νομίζω όμως ότι αυτό μας αξίζει. Κάναμε ένα δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα, με ιδανικά προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Συντάξαμε ένα ωραίο πρόγραμμα για τον δήμο μας, το οποίο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε μετά τις εκλογές και τη θέση του πήρε ο αυτοσχεδιασμός και το πείραμα. Υποσχεθήκαμε διαφάνεια, συλλογική προσπάθεια, Δημοκρατία παντού, άνοιγμα στην κοινωνία, δημοκρατικό προγραμματισμό και δράση τέτοια ώστε ο δήμος να είναι κοντά στον πιο λησμονημένο, τον πιο ξεχασμένο δημότη του τόπου μας. Και αντί αυτού συγκεντρωτισμός στο έπακρο και λησμονιά του κόσμου.

Συνάδελφοι με την ελπίδα ότι θα γίνουν κατανοητά αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση και δεν θα παρερμηνευθούν όπως μέχρι σήμερα γίνεται αναμένω την σύγκληση της ολομέλειας για την λήψη αποφάσεων επ' αγαθώ του τόπου και των κατοίκων του».