Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 19:50

Νίκας σε Μάκαρη: “Καμία κατάσχεση για οφειλές 14 εκ. ευρώ”

Νίκας σε Μάκαρη: “Καμία κατάσχεση για οφειλές 14 εκ. ευρώ”

Ο Δήμος Καλαμάτας δε θα προχωρήσει σε κατασχέσεις για να εισπράξει τις οφειλές δημοτών κι επαγγελματιών, που φθάνουν τα 14 εκ. ευρώ. 

Αυτό απάντησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να πει τι θα κάνει ο δήμος για να εισπράξει τις οφειλές. Εκτίμησε, μάλιστα, πως «για τους μη έχοντες σωστά δεν το έχουμε κάνει».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης απάντησε ότι «θα προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες».

Αναλυτικά, ο κ. Νίκας αφού ανέφερε πως είναι πάνω από 300 δισ. το χρέος της χώρας και το ίδιο είναι και το χρέος των ιδιωτών προς το κράτος, παρατήρησε ότι «δεν έχουν φορολογική ενημερότητα αυτοί που οφείλουν στο δήμο. Η άλλη λύση είναι η κατάσχεση». Και πετώντας το μπαλάκι στη μείζονα μειοψηφία, είπε ότι «αν κατατίθεται τέτοια πρόταση να το κουβεντιάσουμε».

Ο Δ. Μπούχαλης ενημέρωσε ότι είναι 14 εκ. ευρώ οι οφειλές μετά και την ένταξη των πρώην Δήμων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας και είπε πως επιδιώκουν να κρατάνε τις οφειλές σε αυτά τα επίπεδα. Ανέφερε ότι «από τα ληξιπρόθεσμα έχουμε εισπράξει 1 εκ. ευρώ, ενώ είχαμε προβλέψει 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό» και πρόσθεσε πως «έχει πειστεί η τρόικα για ρύθμιση σε 120 δόσεις», με την ελπίδα να καταφέρει να ανταποκριθεί ο κόσμος. Υποστήριξε, ακόμα, πως οι εισπράξεις από τους επαγγελματίες σε κοινόχρηστους χώρους είναι στους στόχους του προϋπολογισμού.

Ο Μαν. Μάκαρης είχε παρατηρήσει ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του δήμου στην ιστοσελίδα του, οι οφειλές είναι πάνω από 5 εκ. ευρώ και ρώτησε: "Από πότε είναι οι οφειλές αυτές; Ποια είναι η διαχρονική τους εξέλιξη και τι έχει κάνει ο δήμος για την είσπραξή τους;", εκτιμώντας πως αποτελούν τεράστια απειλή για τον προϋπολογισμό του δήμου.

 

Γ.Σ.