Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 08:34

Καλαμάτα: Παράταση στη Μαραθόλακκα για ένα εξάμηνο

Καλαμάτα: Παράταση στη Μαραθόλακκα για ένα εξάμηνο

 

Τη συνέχιση της επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακα, με την ίδια εταιρεία και με τους ίδιους όρους, για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Η επιτροπή οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, μετά από τον πρόσφατο άγονο διεθνή διαγωνισμό και ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιδήμαρχου Θανάση Βασιλόπουλου, μπρος στην απειλή κατά της δημόσιας υγείας, με τον κίνδυνο να μείνουν αμάζευτα σκουπίδια στην πόλη και στα χωριά.

Η ανανέωση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Ecowaste ΕΠΕ θα είναι για ποσό 685.000 ευρώ και για 6 μήνες, διάστημα που εκτιμάται πως θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί ο νέος διεθνής διαγωνισμός.

Στην εισήγησή του ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι ο δήμος, μετά τον άγονο διεθνή διαγωνισμό, έστειλε επιστολή στις μεγάλες εταιρείες (Ηλέκτωρ, Μεσόγειος, Τοξότης κ.λπ.) που τα τελευταία χρόνια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου, ζητώντας απαντήσεις για τους λόγους που δεν μετείχαν στο διαγωνισμό και για τις προθέσεις τους σχετικά με την πιθανότητα απευθείας ανάθεσης με τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού.

Μέσα από μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων, οι εταιρείες διαπίστωσαν ότι «η τιμή της μελέτης είναι χαμηλή και η απαίτηση της μελέτης για το ποσοστό του υπολείμματος δεν είναι εφικτή με την προβλεπόμενη τεχνολογία». Ακόμα, «καμία εταιρεία δεν προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών της διαχείρισης των απορριμμάτων με τους όρους του προηγηθέντος διεθνούς διαγωνισμού, παρά μόνον μετά από διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από διαπραγμάτευση υψηλότερης τιμής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του έργου με τις δυσκολίες που αυτό παρουσιάζει σήμερα. Μόνο η σημερινή ανάδοχος εταιρεία, η Ecowaste ΕΠΕ, αποδέχθηκε, προφορικά, τη συνέχιση της συνεργασίας της με τους μέχρι σήμερα όρους μέχρι την ολοκλήρωση της επανάληψης του προηγηθέντος διεθνούς διαγωνισμού, με νέους όρους, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη σημασία δίνει στην προς τα επάνω αναθεώρηση της τιμής επεξεργασίας ανά τόνο εισερχόμενων, στη μονάδα απορριμμάτων».

Ο αντιδήμαρχος εισηγήθηκε «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα διατήρησης της σημερινής διαδικασίας, για να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο τα σκουπίδια να παραμένουν αμάζευτα στους δρόμους κ.λπ. κοινόχρηστους χώρους, με τους γνωστούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Υποστήριξε πως η σημερινή διαδικασία «είναι και επιστημονικά και πρακτικά προς τη σωστή κατεύθυνση, ως προσωρινή λύση, απαιτούσα βέβαια περαιτέρω προσπάθεια βελτίωσής της με περιορισμό των παρουσιαζόμενων ατελειών της».

 

Γ.Σ.