Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 14:10

Περιβαλλοντικό πάρκο στο Νέδοντα και όχι σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Περιβαλλοντικό πάρκο στο Νέδοντα και όχι σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων

 

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στις όχθες του Νέδοντα και τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΓΠΣ, ζητούν οι Λεων. Κάρτσωνας και Παν. Σεριάτος. Συγκεκριμένα με αίτηση που κατέθεσαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητούν να εφαρμοστεί το ΓΠΣ που είναι νόμος του κράτους. 

Αναλυτικά στην αίτηση αναφέρεται: 

“Οπως ασφαλώς γνωρίζετε με την απόφαση 1015/29-03-2011 του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ 77/03-05-2011, τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων & πολεοδο­μικών θεμάτων), εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Καλαμάτας. Εις την ως άνω απόφαση, εκτός των άλλων, προβλέπονται και τα όσα αφορούν τα της λειτουργίας του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα (εντός του οποίου "φιλοξενείται" και το πεδίο βολής ως σύνολο), καθορίζονται ο σκοπός και ο χαρακτήρας αυτού, καθώς και οι επιτρεπόμενες και μη επιτρεπόμενες λειτουργίες, χρήσεις και δραστηριότητες στον χώρο (ΦΕΚ 77/2011 σελίς 789- επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο αυτής). Κατόπιν των ανωτέρω είναι φανερό ότι η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) εντός του πεδίου βολής, που βρίσκεται εντός του χώρου του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα είναι πράξη παράνομη, ύστερα μάλιστα και από την έκδοση της με αριθμ. 1242/2016 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθ' όσον αντίκειται και παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου και φαλκιδεύει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής όπως αυτή προσδιορίζεται από το ΓΠΣ Καλαμάτας και την απόφαση του ΣΤΕ. Επίσης, εκτιμούμε ότι οι συνέπειες που ενδεχομένως θα προκύψουν για τους υπευθύνους σε περίπτωση προσφυγής στην Δικαιοσύνη (την οποία θεωρούμε δεδομένη), θα είναι πολύ σοβαρές εφ' όσον βέβαια υπάρξουν αδειοδοτήσεις, χωροθετήσεις, εγκρίσεις, κ.λπ. σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα.

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε κ. αντιδήμαρχε:

α) Να σταματήσετε κάθε περαιτέρω ενέργεια δημιουργίας ΣΜΑ στο πεδίο βολής, που βρίσκεται μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα όπως προβλέπεται από το ΓΠΣ Καλαμάτας και την 1242/2016 απόφαση του Σ.Τ.Ε. καθ' όσον το ΓΠΣ ορίζει σαφώς τον χώρο που προορίζεται για αυτές τις δραστηριότητες.

β) Να ενημερώσετε σχετικά τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, επί του περιεχομένου της παρούσης αιτήσεώς μας.

γ) Να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μεταφοράς των εγκαταστάσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ στον προβλεπόμενο από το ΓΠΣ Καλαμάτας, χώρο.

δ) Να προβείτε στην εξυγίανση του χώρου του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα, όπως τούτο προβλέπεται από το ΓΠΣ Καλαμάτας.

 

Κύριε αντιδήμαρχε, η πόλη μας έχει ανάγκη τον χώρο ως χώρο αναψυχής και περιπάτου και ως τέτοιος θα δίνει στην Καλαμάτα την ομορφιά, την ανάσα, την αίγλη και τη μοναδικότητα μιας πόλεως που σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων θα διαθέτει τόσο την απαράμιλλη ομορφιά της θάλασσας, όσο και τη δροσερή αγριότητα του φαραγγιού του Νέδοντα, (Περιοχή "Natura"), του καταρράκτη και του δασωμένου ορεινού όγκου της περιοχής, με ενδιάμεσο τον χώρο του Ιστορικού Κέντρου, του Κάστρου, του υπαίθριου θεάτρου, της γέφυρας του περιμετρικού κ.λπ.”.