Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 21:13

4,8 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της ακτής στο Δήμο Δυτικής Μάνης

Γράφτηκε από τον
4,8 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της ακτής στο Δήμο Δυτικής Μάνης

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Μάνης, για το έργο της παράκτιας προστασίας στο Ακρογιάλι Αβίας, προϋπολογισμού 4.850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε ότι με το έργο που προβλέπει την κατασκευή 7 προβόλων, θα ανασάνει η περιοχή και θα προστατευτούν ο δρόμος και τα σπίτια.
Οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος σημείωσαν τη μεγάλη σημασία του έργου κι επεσήμαναν την άοκνη προσπάθεια του πρώην δημάρχου Αβίας Παναγιώτη Μπασάκου να ετοιμάσει μελετητικά το έργο.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης παρατήρησε ότι το Ακρογιάλι είναι ιδιαίτερα σημαντική περιοχή, γιατί μπορεί να αποτελέσει πιλότο στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διάβρωσης των ακτών (Κορινθιακός Κόλπος κ.λπ.). Και ανέφερε ότι η Περιφέρεια επιδιώκει τη χρηματοδότηση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στις ευαίσθητες περιοχές της από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έδωσε εντολή στον κ. Αλευρά να ωριμάσει μελετητικά το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στο Μάραθο, με την επισήμανση να ωριμάσει και ως τουριστικό καταφύγιο όχι μόνο ως αλιευτικό.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε η περίπτωση να εξεταστεί η μείωση του προϋπολογισμού του έργου κατά 5.000 ευρώ, ώστε να μη  χρειαστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός που προβλέπει πιο χρονοβόρες διαδικασίες και σημειώθηκε η ανάγκη να υλοποιηθεί όλο το έργο της προστασίας των ακτών από τη Μικρή Μαντίνεια έως Κιτριές, όπως προβλέπεται στη μελέτη.


NEWSLETTER