Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 09:24

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

“Τούτος ο χώρος είναι το σπίτι του δημότη, η καταφυγή του. Εδώ θα προστρέξει, όταν χρειάζεται βοήθεια”.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, χθες  το απόγευμα, το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, λίγο μετά την αποκάλυψη της μαρμάρινης πλάκας των εγκαινίων.

Σημείωσε ότι “επιτέλους, ο Δήμος Καλαμάτας, αυτός ο δήμος με την μεγάλη ιστορία αλλά και το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος -που, ευτυχώς, δεν έχει θιγεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα- αποκτά την “Εστία” που του αξίζει, κρατώντας, όμως, και το αρχικό εξαιρετικό παραδοσιακό κτήριο στο κέντρο της πόλης, ως σημείο αναφοράς της πορείας του μέσα στο χρόνο”.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, “διότι το νέο Δημαρχείο έρχεται να προστεθεί, και μάλιστα μ’ εμβληματικό τρόπο, στο όλο -ήδη πολύ σημαντικό- έργο, το οποίο έχουν ως τώρα επιτελέσει για την πόλη”.

Επεσήμανε, ακόμα, πως “το νέο Δημαρχείο θα διευκολύνει όλα τα όργανα του δήμου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά την επιτέλεση της αποστολής τους, ιδίως μάλιστα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο για το κοινωνικό σύνολο, που χειμάζεται από την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση”. Υπενθύμισε ότι “το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον καίριο θεσμικό και πολιτικό ρόλο τους. Και το Κράτος, και κυρίως η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλει όχι μόνο να σέβεται την αυτοτέλεια αυτή, αλλά να συμβάλλει ενεργώς στην εμπέδωσή της στην πράξη”. Και παρατήρησε ότι “οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στηρίξει και στηρίζουν, μέσα σ' αυτή τη δεινή συγκυρία, βασικές πτυχές του κοινωνικού κράτους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ρήξης του κοινωνικού ιστού. Και το έχουν πράξει με πολύ λιγότερα μέσα, οικονομικά αλλά και μέσα υλικοτεχνικής υποδομής, από εκείνα που θα έπρεπε να έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου ν' αντεπεξέλθουν σ' ένα τόσο βαρύ κοινωνικό -και όχι μόνο- καθήκον”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως “ο Δήμος Καλαμάτας με το νέο Δημαρχείο αποτελεί υπόδειγμα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Επεσήμανε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη με απαράμιλλη δυναμική, που μπορεί να εξελίσσεται, και παρατήρησε πως μετά το σεισμό έγινε πιο όμορφη, πιο δυναμική και πιο ζηλευτή. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει μεγαλύτερο χώρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κάνει πραγματικότητα το νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “μέσα στο καινούργιο σπίτι του Δημαρχείου, θα βρουν στέγη οι νέες ιδέες, τα νέα σχέδια για την πόλη”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, φανερά συγκινημένος, υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση κατασκευής του νέου Δημαρχείου ενεγράφη σε ΣΑΕ από τον Προκόπη Παυλόπουλο, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, και χρηματοδοτήθηκε στη συνέχεια από όλους τους υπουργούς Εσωτερικών με συνολικό κόστος 3,5 εκ. ευρώ. Ανέφερε ότι η μελέτη ήταν δωρεά του ευεργέτη καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και παρατήρησε πως το νέο Δημαρχείο έχει ήδη αποσπάσει δύο πανελλήνια βραβεία, για την πρωτοτυπία και την περιβαλλοντική του ευαισθησία.

Επεσήμανε ότι “λειτουργεί στην πιο φτωχή περιοχή της Καλαμάτας και δίνει προοπτικές ανάπτυξης σε όλη τη δυτική Καλαμάτα”, και εκτίμησε πως “συμβολίζει το δυναμισμό και τη δυνατότητα προσφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν συνεργάζεται αρμονικά με την κυβέρνηση”.

Ο κ. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες: Στους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάκη Βορίδη, για τις παραχωρήσεις του κυρίως κτηρίου του Νοσοκομείου και της Καρδιολογικής Κλινικής στο δήμο, το 2008 και το 2014, αντίστοιχα. Στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραϊτη που υπέγραψε την πρώτη χρηματοδότηση, και στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για τις τελικές υπογραφές.

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας και για χρόνια ταμία του δήμου, Σπύρο Σαρδέλη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση των υπηρεσιών στο νέο Δημαρχείο, αλλά δεν πρόλαβε τα εγκαίνια.

Αναφορά έκανε ακόμα ο κ. Νίκας στους επιχειρηματίες Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Στάθη Καρέλια, Κωνσταντίνο Αρνόκουρο και Γιώργο Μαντζή. 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε: “Ήταν πολύτιμη η συμβολή σας για το πιο σύγχρονο Δημαρχείο”.

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Με την ολοκλήρωση της τελετής οι επίσημοι ανέβηκαν στον 3ο όροφο του Δημαρχείου, όπου έγινε η παρουσίαση της προσωπογραφίας του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε “να δώσουμε οι Μεσσήνιοι ένα παράδειγμα για τους ανθρώπους που προσφέρουν, ότι τους τιμούμε όπως τους αξίζει”. Νωρίτερα, κάνοντας κριτική και αυτοκριτική, είπε ότι “οι Μεσσήνιοι δε σταθήκαμε δίπλα του (στο καπετάν Βασίλη) στο ύψος των περιστάσεων” - και παρατήρησε ότι ως Ελληνες “έχουμε το σαράκι του φθόνου που δεν μας αφήνει να αναγνωρίσουμε αυτούς που μπορούν να πράξουν”.

Ο γιος του καπετάν Βασίλη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, επεσήμανε πως “ο καπετάν Βασίλης θα ήταν πολύ χαρούμενος, γιατί επέμενε να τελειώνει ό,τι ξεκινούσε”. Και σημείωσε ότι “μας εμπέδωσε το να επενδύουμε και την αγάπη στη Μεσσηνία. Θα είμαστε πάντα κοντά στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα”.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας σημείωσε ότι “ο Καπετάνιος είναι μαζί μας” και αναφέρθηκε στην ευεργεσία και τις προσφορές, τονίζοντας πως “με την Costa Navarino μας έβαλε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη”.

Τον αγιασμό στην εκδήλωση των εγκαινίων τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Παρέστησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάερχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Καπέλιος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και δημοτικοί υπάλληλοι.