Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 18:31

Αναστασόπουλος σε Τσώνη: “Eκτακτη συνεδρίαση για τις αποζημιώσεις αγροτών" 

Εκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, με θέμα την αποζημίωση των αγροτών, ζητεί η παράταξη Αναστασόπουλου με δημόσια επιστολή της προς το δήμαρχο Γ. Τσώνη και τον πρόεδρο του Σώματος. 

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωσης Μεσσήνης" Στάθης Αναστασόπουλος, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως θα έπρεπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να περιλαμβάνεται ως θέμα “το ζήτημα των εκτεταμένων ζημιών από τον παρατεταμένο καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού στη συκοπαραγωγή, στη σταφιδοπαραγωγή αλλά και στην παραγωγή ελαιοκάρπου” – καθώς “για το θέμα αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος είχε αναφερθεί και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας Αναστάσιος Παπαγεωργίου, ο οποίος και ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά ως μοναδικό θέμα”. 

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “είναι μονόδρομος η καταγραφή των ζημιών και η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ”. Επίσης επισημαίνεται η “επιτακτική ανάγκη υλοποίησης αρδευτικών έργων”, γιατί “τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη αγγίξει την περιοχή μας και έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα υποδομής για την άρδευση και προστασία του φυτικού κεφαλαίου, διατηρώντας το αγροτικό εισόδημα σε ικανοποιητικά επίπεδα”. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνονται “έργα μικρών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και λοιπά εγγειοβελτιωτικά”.

Παράλληλα, ο Στ. Αναστασόπουλος θυμίζει στη δημοτική αρχή ότι “είχαμε δρομολογήσει τέτοια έργα, για τα οποία αναρωτιόμαστε ποια είναι η τύχη τους”. Και αναφέρει τα εξής έργα: α) Αρδευτικό Τρικόρφου, β) αρδευτικό Βαλύρας, γ) μικρό φράγμα Καρυάς, δ) μικρό φράγμα Βαλύρας, ε) τις ενέργειες αξιοποίησης υπάρχουσας γεώτρησης ιδιώτη στο Μαγγανιακό και στ) μικρό φράγμα Ελληνοεκκλησιάς.  

Οσον αφορά τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωσης Μεσσήνης σημειώνει ότι “επίσης απαιτείται μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ομαλή και ορθή λειτουργία τους, όπως στα αρδευτικά δίκτυα: Αγίας Σωτήρας, Πανιπερίου, Καρτερολίου, δίκτυο ΓΟΕΒ Παμίσου. 

Κλείνοντας, ο Στάθης Αναστασόπουλος ερωτά τη δημοτική αρχή ποιες είναι οι ενέργειές της “για την προώθηση των δρομολογημένων αρδευτικών έργων υποδομής, για την βελτίωση - αναβάθμιση των υφιστάμενων και τον δικό της σχεδιασμό για την κατασκευή αρδευτικών έργων σε όλο το Δήμο Μεσσήνης, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, την αύξηση των παραγόμενων προϊόντων και τη μεγιστοποίηση των γεωργικών εισοδημάτων”.