Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 15:00

Τοποθέτηση του K. Φούρκα στο Δ.Σ. στις 7-12-2011

Γράφτηκε από την


Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του 2012 όπως κατετέθη προς συζήτηση στη Βουλή, είδα ότι η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι 2,4 δις ευρώ. Ψάχνοντας την αντίστοιχη χρηματοδότηση του 2011 είδα ότι ήσαν 3,5 δις ευρώ, δηλ. έχομε μια μείωση 1,1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 32%, εάν λάβουμε υπόψη μας και την μείωση του 2011 έναντι του 2010 που ήταν 35%, έχομε μια συνολική μείωση των ΚΑΠ στα δυο χρόνια σε ποσοστό 67%.
Και εδώ αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη του νόμου του Καλλικράτη εις βάρος της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και τούτο γιατί όπως είχαν αναφέρει σε  κοινές δηλώσεις τους οι τότε Υπουργοί κ.Ραγκούσης και κ. Παπακωνσταντίνου, ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων ανέρχεται σε 3,8 δις ευρώ, άρα με τα 2,4 δις ευρώ οι Δήμοι  δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε μια δραματική μείωση των ΚΑΠ με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει δικούς της πόρους απευθείας από τον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα από τοπική φορολόγηση που θα αντικαθιστούσε μέρος της γενικής φορολόγησης των πολιτών από την κεντρική διοίκηση.
Διαφορετικά με τα σημερινά δεδομένα  η δημοτική αρχή θα μπορεί να αποδυθεί σε ένα διαγωνισμό λαϊκισμού και θα προσπαθήσει να  φορτώσει όλες τις αδυναμίες της στην κεντρική εξουσία που υποχρηματοδοτεί τον Δήμο.
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια μέχρι σήμερα ο Δήμος εκτελούσε έργο από πόρους του. Τους τακτικούς πόρους συνήθως, είτε τους σπαταλούσε ο Δήμος ή τα νομικά του πρόσωπα ή και με την εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα ΔΕΥΑΣ σε μικροέργα ρουσφετολογικού χαρακτήρα.
Γι΄αυτό θα πρέπει ο Δήμος να ελέγχεται με βάση τα πεπραγμένα του αναφορικά με τον προϋπολογισμό που του αναλογεί και τις ξεχωριστές χρηματοδοτήσεις από αρμοδιότητες που μεταφέρθησαν και αφορούν την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία, όπως και την διαχείριση του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων.
Ετσι θα αξιολογείται ο Δήμος με βάση συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.
Αυτά τα ανέφερα εισαγωγικά για δυο προτάσεις που θα κάνω στη συνέχεια.
1ον Θέλω να επιστήσω την προσοχή του Δήμου σε αλόγιστες δαπάνες  γενικά, όπως του τύπου δαπάνες για την αμοιβή των μελών των επιτροπών και μελών των νομικών προσώπων.
Δεν μπορεί να ζητάμε περικοπές από το λαό, όπως περικοπές στα προνοιακά επιδόματα ή να  στερούμε παροχές που είναι υποχρέωση του Δήμου προς τους πολίτες και από την άλλη να εκμεταλλευόμαστε τα ευεργετήματα του νόμου και να αποφασίζουμε αμοιβές για τα μέλη των επιτροπών.
Γιατί ο Δήμος εκτός από την μισθοδοσία των υπαλλήλων έχει και τις υποχρεώσεις από τις μεταφερόμενες πολυδάπανες αρμοδιότητες, όπως τα προνοιακά επιδόματα, τη μεταφορά των μαθητών, τη λειτουργία του ΚΕΠ κ.α.

Οι δαπάνες του Δήμου θα πρέπει να είναι προϋπολογισμένες βάσει των πόρων και υπολογισμένες με σύνεση και πρόγραμμα. Τέρμα οι σπατάλες, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
2ον Δεν πρόκειται να γίνει έργο από πόρους του Δήμου, όπως δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Για να γίνει έργο στο Δήμο, θα πρέπει να εκμεταλευθούμε τα μέγιστα το ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα που υπάρχουν, ακόμη και έργα με σύμβαση παραχώρησης ΣΔΙΤ. Εάν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με δυναμισμό και κατάλληλη προετοιμασία, έργο στον Δήμο δεν θα γίνει και τότε δεν θα υπάρχει ως δικαιολογία η οικονομική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα θα οφείλεται στην δική μας ολιγωρία, αδιαφορία και ανικανότητα.
Καταθέτοντας την εμπειρία μου προτείνω να γίνει κατάλληλη προετοιμασία με σωστή επιλογή έργων που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη με δυναμική διεκδίκηση.
Και εδώ πιστεύω ότι  θα πρέπει να γίνει μια ενημέρωση του Δ.Σ., για την   ετοιμότητα που υπάρχει στο Δήμο σε επίπεδο μελετών.
Με την σειρά μου πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μου να καταθέσω για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου τις μελέτες που ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαμε ετοιμάσει και αφορούν αποκλειστικά το Δήμο.
Από αυτές άλλες είναι ώριμες και άλλες βρίσκονται σε φάση ωριμότητας, που θα πρέπει για τις μεν πρώτες να υπάρξει πίεση για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και για τις δεύτερες με πρωτοβουλία του Δήμου να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε σύντομα να ωριμάσουν και να πάρουν σειρά ένταξης.
Και συγκεκριμένα:
1ον  Υπάρχει  ώριμη μελέτη για βελτίωση του βόρειου άξονα στο τμήμα Σπάρτη-Καστόρι (Καραβάς-Καστόρι) με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.Το μέτρο του ΕΣΠΑ  για επαρχιακή οδοποιϊα είναι ανοιχτό, οπότε χρειάζεται πίεση για την ένταξή του.
Όπως είναι γνωστό  ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας Λεύκτρο-Σπάρτη θα έχει ολοκληρωθεί σε 1 με 1,5 χρόνο, οπότε θα πρέπει με πρωτοβουλία του Δήμου η Περιφέρεια να ξεκινήσει άμεσα μελέτη σύνδεσης του κόμβου της Πελλάνας με τον κεντρικό άξονα στο σημείο του Δ.Δ.Περιβολίων ή όπου αλλού προταθεί από τη μελέτη.
2ον Έχω αναφέρει και σε προηγούμενο Συμβούλιο την ώριμη μελέτη για παρεμβάσεις στους άξονες Σπάρτη-Μυστράς και Σπάρτη-Μαγούλα.
Η  μελέτη αυτή θα έπρεπε ήδη να είχε υποβληθεί για ένταξη στο μέτρο “Αστικές παρεμβάσεις”  που έχει προκηρυχθεί και είναι ακόμη ανοιχτό.
3ον  Η μελέτη του ανατολικού άξονα, που προβλέπει παράκαμψη της Γκοριτσάς και σημαντική βελτίωση του τμήματος Γκοριτσά- Άγιοι Ανάργυροι, αντικαθιστώντας μάλιστα τις πολλές στροφές με τεταμένες ευθείες.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι στη φάση της οριστικής μελέτης που μέχρι το Μάρτιο πιστεύω να έχει ολοκληρωθεί.
4ον   Η μελέτη που είχαμε αναθέσει  ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας στο τμήμα μεταλλικών κατασκευών του Πολυτεχνείου Πατρών για την μεταλλική γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της πόλης έχει ολοκληρωθεί, δεν γνωρίζω τι ενέργειες έχουν γίνει περαιτέρω.
Σε κάθε περίπτωση από τις συζητήσεις που είχα κάνει με ειδικούς με είχαν διαβεβαιώσει ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δοθεί η γέφυρα σε κυκλοφορία οχημάτων, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε ουσιαστικά να αντικατασταθούν όλα τα μεταλλικά μέρη, αποδίδοντας πιστά τη σημερινή μορφή.
Και εάν ακόμη αυτό γίνει, δεν μπορεί  να είναι αυτή η είσοδος της πόλης της Σπάρτης, μιας ιστορικής πόλης.
Οπότε θα πρέπει κ.Δήμαρχε να πιέσετε την Περιφέρεια για την  επίσπευση των διαδικασιών της μελέτης της νέας εισόδου της πόλης με την επέκταση της Λυκούργου, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάθεσης. Και μάλιστα εδώ θέλω να αναφέρω ότι είναι μια μελέτη που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, γιατί επειδή προβλέπεται στην επέκταση του χωροταξικού της πόλης, δεν χρειάζεται το πρώτο στάδιο της προκαταρτικής περιβαντολογικής μελέτης, που είναι η πλέον χρονοβόρα διαδικασία σε μια μελέτη.
5ον Άφησα τελευταίο το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του φράγματος της Κελεφίνας.
Ως γνωστόν το έργο αυτό ήδη το έχουμε εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, με μελέτη-κατασκευή.
Εδώ σας ενημερώνω ότι έχουν γίνει όλες οι προκαταρτικές μελέτες που αφορούν τη χωροθέτηση του φράγματος, και συγκεκριμένα  έχουν γίνει 5 γεωτρήσεις και θα γίνουν άλλες 3 τουλάχιστον μετά την χωροθέτηση.
Έχει ολοκληρωθεί η Προκαταρτική Περιβαλοντική μελέτη που προβλέπει και την χωροθέτηση και έχει υποβληθεί για έγκριση  από την ΕΥΠΕ του Υπουργείου στην Περιφέρεια. Από την Περιφέρεια έχουν ζητηθεί οι γνωμοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες όπως Αρχαιολογίες, δασαρχείο κλπ
Εδώ θα πρέπει κ.Δήμαρχε να αναλάβετε πρωτοβουλίες επίσπευσης των διαδικασιών, γιατί είναι οι πλέον χρονοβόρες.
Εάν όλα πάνε καλά μέσα στο 2012, θα έχομε και δημοπράτηση του έργου.
Γιατί ως γνωστόν, είναι ένα έργο που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην άρδευση των  γεωργικών μας καλλιεργειών, σε μια εποχή επαπειλούμενης ερημοποίησης.
Αλλά και με κατάλληλες υποδομές θα βοηθήσει την ανάπτυξη ενός είδους θεματικού τουρισμού.
Όλα αυτά τα ανέφερα αφενός για ενημέρωση του Δ.Σ. αλλά και για να αναλάβετε πρωτοβουλίες κ.Δήμαρχε, στενής παρακολούθησης με δημιουργία μητρώου για καθένα από τα έργα αυτά για κάθε φάση χωριστά, μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Πιστεύω ότι είναι έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας, γι΄αυτό απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από όλους μας για την χρηματοδότησή τους και την ολοκλήρωσή τους.