Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 09:49

Νίκας για τον προϋπολογισμό του 2018: “Συντάσσεται από αλλού και μας στέλνεται να τον ψηφίσουμε”

Νίκας για τον προϋπολογισμό του 2018: “Συντάσσεται από αλλού και μας στέλνεται να τον ψηφίσουμε”

Μνημονιακός και “βλέποντας και κάνοντας, όπως ο κρατικός”, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ότι είναι ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2018, συνολικού ύψους 64.374.014,99 ευρώ, που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία.

Ξεκαθαρίστηκε πως ο προϋπολογισμός θα τροποποιηθεί αρκετές φορές και θα αυξηθεί από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, που πέρυσι έφθασαν τα 22 εκ. ευρώ. Τον καταψήφισαν όλες οι μειοψηφίες, ενώ λευκό ψήφισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χάρης Βγενής. 

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν έως το τέλος και υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό 4 πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων: Αγίου Φλώρου, Ασπροπουλιάς, Ασπροχώματος και Ελαιοχωρίου. Στη συνεδρίαση παρέστη και η διευθύντρια Οικονομικών Γεωργία Ηλιοπούλου, η οποία ενημέρωσε κι έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος ενημέρωσε για τη μεγάλη μείωση στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ. Παραδέχθηκε πως “είναι σημαντικές οι ανείσπρακτες οφειλές. Ερχονται από τη δεκαετία του ‘80, εμείς τις σταθεροποιήσαμε, δεν αυξήθηκαν”.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας σημείωσε πως “είναι μνημονιακός, που συντάσσεται από αλλού και μας στέλνεται να τον ψηφίσουμε. Είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “ο προϋπολογισμός είναι σε βάρος των συνοικιών της πόλης και των χωριών”. Μίλησε για το “μέγα θέμα των απορριμμάτων”, είπε ότι “το υπόλειμμα θάβεται, οι εύκολες αναπλάσεις συνεχίζονται”. Επεσήμανε πως “τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα” κι επέκρινε το γεγονός ότι “η κυκλοφοριακή μελέτη έρχεται μετά τις αναπλάσεις”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος εκτίμησε πως “είναι μνημονιακός, ελεγχόμενος από το Παρατηρητήριο, αντιλαϊκός, φορομπηχτικός και πλασματικός”. 

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θεόδωρος Μπρεδήμας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό και καλαματιανοκεντρικό, ενώ επέκρινε υπουργούς για τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχέθηκαν και δεν έγιναν.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας έχει εφαρμόσει νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην αυτοδιοίκηση. Η Καλαμάτα φημίζεται για τις πιο ακριβές υπηρεσίες”. 

Ο επικεφαλής της “Ελληνικής Δράσης” Γιώργος Δημητρούλιας παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός δεν συμφωνεί με το Στρατηγικό Σχέδιο που έχει ψηφίσει η δημοτική αρχή.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης έκανε λόγο για κρατικοσυντηρούμενο δήμο και ανέφερε πως δεν έχουν γίνει ανταποδοτικά έργα.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χάρης Βγενής ανέφερε ότι “δεν ακολουθείται συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο, δεν ψάχνουμε νέους πόρους” και αναρωτήθηκε: “Μνημονιακός προϋπολογισμός με 160.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις;”.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας μίλησε για “φερέγγυο δήμο, που δεν οφείλει στην αγορά”, είπε ότι “σε 15 ημέρες πληρώνουμε τους προμηθευτές” και διευκρίνισε πως “στηρίζουμε τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας, όχι της κυβέρνησης”. Εκτίμησε ότι “οι εκλογές, το πολιτικό μέλλον, δεν θα κριθούν από το γεφυράκι και τις παρόλες της ανάπτυξης, από τον αυτοδιοικητικό λόγο, αλλά από το φόρο, από τη σύνταξη, από τον πολιτικό λόγο”. Ανέφερε, ακόμα, ότι “η δημοτική αρχή 8 χρόνια δεν έχει κάνει αύξηση τελών” και κάλεσε τις μειοψηφίες να κάνουν και μια αντιπρόταση, όταν ασκούν κριτική.

Ο κ. Νίκας ενημέρωσε πως “θα προχωρήσει η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα για να κάνουμε την κυκλοφοριακή μελέτη” και ανακοίνωσε ότι “σε 10 ημέρες υπογράφουμε τη σύμβαση για τα Led, για πλήρη ανακατασκευή των φωτιστικών σωμάτων, 5,5 εκ. ευρώ”.

Για τις ανείσπρακτες οφειλές είπε ότι “οι μεγαλοοφειλέτες έχουν πολλούς δρόμους, με αλλαγές ΑΦΜ, με πτωχεύσεις. Εμείς δεν χαριζόμαστε σε κάποιον”.

Τέλος, ανέφερε ότι “η δημοτική αρχή λειτουργεί αυτοδιοικητικά. Θεσμικά θα αντιμετωπίζουμε τους υπουργούς, το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα”.

Γ.Σ.