Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 21:02

Αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες για περιοχές Καλαμάτας - Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες για περιοχές Καλαμάτας - Μεσσήνης

Οι δασικοί χάρτες 5 περιοχών των Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας αναρτήθηκαν χθες στα Δημαρχεία των δύο πόλεων και στο Δασαρχείο Καλαμάτας. Σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στις έδρες των προαναφερομένων δήμων, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, γνωστοποιήθηκε ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από πολίτες είναι 60 ημέρες για όσους διαμένουν μόνιμα στη χώρα και 80 ημέρες για κατοίκους εξωτερικού.
Οι περιοχές των οποίων οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν χθες ανήκουν στη Μεσσήνη, τον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα, τη Σπερχογεία και τη Θουρία. Την προσεχή άνοιξη αναμένεται να αναρτηθούν επίσης οι δασικοί χάρτες της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας και της περιοχής των Λεΐκων, ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η σύνταξη δασικών χαρτών για όλη τη Μεσσηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στην εκδήλωση στη Μεσσήνη, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλος και ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος προανήγγειλαν την αξιοποίηση του άλσους της Μπούκας, το οποίο θα παραχωρηθεί στο δήμο. Την παροχή οικονομικής και συμβουλευτικής συνδρομής για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης του άλσους -σε συνδυασμό με την πολεοδόμηση που έχει ήδη ξεκινήσει ο δήμος στην περιοχή-, υποσχέθηκε ο ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Αμοργιανιώτης. Ο ειδικός γραμματέας είπε επίσης ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει σύγχρονος δασικός κώδικας ο οποίος θα είναι διαθέσιμος και σε ψηφιακή μορφή. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο θα προωθήσει την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 10 ακόμη νομούς της χώρας (το πρόγραμμα ξεκίνησε με 11 νομούς, μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία).
Ο γενικός γραμματέας Τ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την πολιτική βούληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το έργο των δασικών χαρτών να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις περιοχές των Περιφερειών της. Τόνισε επίσης ότι μόλις κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, θα μπει τέρμα στις χρονοβόρες και αδιαφανείς διαδικασίες αλλά και στις δικαστικές εμπλοκές - φαινόμενα που όπως είπε είναι αποτέλεσμα μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας. Ακόμη η ύπαρξη δασικών χαρτών εξασφαλίζει πλέον στον πολίτη την ευκολία έκδοσης, σε λίγα μόνο λεπτά, ενός πιστοποιητικού από τις δασικές υπηρεσίες.
Στην Καλαμάτα, οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ο οποίος τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες θα ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις, θα διευκολύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις δασικές υπηρεσίες και θα αποθαρρύνουν επίδοξους εμπρηστές που εποφθαλμιούν τα φιλέτα γης.
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αντώνης Καταρτζόπουλος, και ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος.


NEWSLETTER