Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 08:30

“Οχι” Νίκα σε τουριστική αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας: Προτείνει να γίνουν κατοικίες Ικάρων

Γράφτηκε από τον

Η θέση του δήμου είναι να παραμείνει στις Ενοπλες Δυνάμεις ο χώρος του στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού, επανέλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε δηλώσεις του, χθες Παρασκευή το πρωί, μετά την εκδήλωση αποφοίτησης οπλιτών του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοτοποθετηθέντων (ΣΠΕΝ) που έγινε στο στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”.

Στην επιχειρηματολογία του ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου μπορούν να καλύψουν ανάγκες στέγασης των Ικάρων και των αξιωματικών της 120 ΠΕΑ. “Η Καλαμάτα δεν έχει σπίτια και το γνωρίζετε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας στη συνέχεια -και “οφ δε ρέκορντ”- ότι τα ενοίκια στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι ακριβά.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μη στρατιωτική χρήση του χώρου του στρατοπέδου: “Οχι να δοθεί για ξενοδοχεία, ούτε να δοθεί για κάποιες άλλες ανάγκες σχετικά με λαθρομετανάστες κλπ, χωρίς να θέλω να πω οτιδήποτε εναντίον αυτών των ανθρώπων” σημείωσε.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας επισήμανε τα εξής:

“Αισθάνομαι συγκινημένος πάντοτε να μετέχω σε εκδηλώσεις που οργανώνονται στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Εχω την ελπίδα, και αυτή τη θέση εξέφρασα και στον τ. υφυπουργό Αμυνας κ. Βίτσα, όταν τον επισκέφθηκα, ο συγκεκριμένος χώρος να παραμείνει στρατιωτικός, να είναι χώρος για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχουν ζητήματα σοβαρά τα οποία, ασφαλώς, η πολιτική ηγεσία και η στρατιωτική ηγεσία τα αντιμετωπίζουν, όπως το θέμα της θητείας -ως παράδειγμα-, όπου στο πλαίσιο της ενδεχόμενης αύξησής της πρέπει να δούμε και την επαναλειτουργία των διαφόρων στρατιωτικών μονάδων.

Ηθελα να πω ότι αν η απόφαση για το κλείσιμο του 9ου ΣΠ -και το λέγω με πολλή συγκίνηση- είναι οριστική, ο χώρος αυτός πρέπει, οπωσδήποτε, να παραμείνει στρατιωτικός. Πρέπει να παραμείνει ένας χώρος -λέω, ως παράδειγμα- για να μένουν εδώ οι Ικαροι, ένα κάμπινγκ για τους Ικάρους, ένας χώρος για να μένουν στρατιωτικοί, αεροπόροι που θα έρχονται από το εξωτερικό. Στην 120 ΠΕΑ υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες στέγασης αξιωματικών, δεν αρκεί η Διασπορά. Να δοθεί ο χώρος για τους αξιωματικούς. Η Καλαμάτα δεν έχει σπίτια και το γνωρίζετε.

Σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, όλα αυτά πρέπει να ιδωθούν, ώστε το στρατόπεδο αυτό να παραμείνει στρατόπεδο, για τις ανάγκες του στρατού, για τις ανάγκες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αυτή είναι η θέση του δήμου.

Προφανώς, όχι να δοθεί για ξενοδοχεία, ούτε να δοθεί για κάποιες άλλες ανάγκες, σχετικά με λαθρομετανάστες κλπ, χωρίς να θέλω να πω οτιδήποτε εναντίον αυτών των ανθρώπων. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι εδώ στη νότια Ελλάδα, αυτός ο χώρος, για τον οποίον πολλοί αγωνίστηκαν να είναι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να είναι για τα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας ή για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ.

Εχει μέλλον, νομίζω, το οριστικό κλείσιμο αυτού του στρατοπέδου. Πολλά γεγονότα θα συμβούν και στο πολιτικό επίπεδο”, κατέληξε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Β.Γ.Μ.