Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 02:20

Δημοπρατείται αύριο το έργο προστασίας των ακτών στο Ακρογιάλι Αβίας

Γράφτηκε από την

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα του νομού, η προστασία των ακτών στο Ακρογιάλι Αβίας, δημοπρατείται αύριο στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 4.850.000 ευρώ. Εκπρόσωποι της προηγούμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής, καθώς και του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, τονίζουν τη μεγάλη σημασία του έργου και σημειώνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές της παραλιακής Αβίας και τη Μικρή Μαντίνεια, όπως έχει μελετηθεί.

Ο πρώην δήμαρχος Αβίας - επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος σημείωσε: «Ξεκινάει ένα μεγάλο έργο για την περιοχή. Λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα. Είναι πολλές οι περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Είμαστε τυχεροί. Νιώθω δικαιωμένος που ξεκίνησα και προχώρησα μια μελέτη, για να φθάσουμε στο σημείο που φθάσαμε σήμερα. Είμαι όμως πικραμένος, γιατί περίμενα να μπει το έργο στο σύνολό του. Να μπουν οι Κιτριές, η Παλιόχωρα, το Αρχοντικό και η Μικρή Μαντίνεια που έμειναν απέξω.

Ελπίζω να δοθεί μάχη με μπροστάρηδες τους δημάρχους. Είμαστε όλοι μαζί για να γίνει όλο το έργο και να ενταχθεί και η ανάπλαση, για την οποία υπάρχει μελέτη. Επειδή δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες κι επείγει η απορρόφηση χρημάτων, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ενταχθεί και να υλοποιηθεί όλο το έργο».

Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης – αρμόδιος για την Αβία Γιώργος Γκούζος τόνισε: «Είναι από τα πιο σημαντικά έργα η προστασία των ακτών για όλο το νομό. Και το Ακρογιάλι είναι το πιο επικίνδυνο σημείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν άνθρωποι και να πνιγούν με την κατάσταση που δημιουργείται στο δρόμο. Είναι η σωστή επιλογή η προτεραιότητα στο Ακρογιάλι. Νιώθω δικαιωμένος και για την προηγούμενη και για τη σημερινή δημοτική αρχή και προσωπικά, γιατί έτρεξα για τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις που απαιτούνταν. Απαιτείται η ολοκλήρωση του έργου σε όλες τις περιοχές που έχει μελετηθεί. Πιστεύω ότι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς και πως το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε όλη την παραλιακή Αβία και τη Μικρή Μαντίνεια».

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αβίας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου Τάκης Κουτίβας παρατήρησε: «Είναι σημαντικό έργο, με το καλό να γίνει. Ο σύλλογός μας θα παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου, για να μη βλαφτεί η περιοχή. Να μη γίνει ανεξέλεγκτα η απόληψη των υλικών από το χείμαρρο της Σάνταβας και να υπάρξει ταυτόχρονα με την απόληψη διευθέτηση της κοίτης του χειμάρρου. Το έργο θα έπρεπε να είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί στο σύνολό του, όπως έχει μελετηθεί. Γιατί υπάρχει κίνδυνος το έργο στο Ακρογιάλι να επιφέρει αλλοιώσεις στην Παλιόχωρα και το Αρχοντικό. Θα διεκδικήσουμε να γίνει ολοκληρωμένο, όπως έχει μελετηθεί».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου Νότης Γεωργουλέας σημείωσε: «Είναι το έργο που η περιοχή μας περιμένει εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε ο φετινός να είναι ο τελευταίος χειμώνας με προβλήματα. Και φέτος ήταν χειρότερα τα πράγματα, δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα. Το Ακρογιάλι έχει το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως το έργο προστασίας πρέπει να γίνει και στις άλλες γειτονικές περιοχές».

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο στο Ακρογιάλι προβλέπει την κατασκευή 7 προβόλων, σχεδόν κάθετων στην παραλιακή οδό, με αποστάσεις ανά 120 μέτρα περίπου και τεχνητή αναπλήρωση της παραλίας στο νότιο τμήμα της περιοχής σε μήκος περίπου 120 μέτρα περίπου. Οι πρόβολοι προβλέπονται να κατασκευαστούν από φυσικές πέτρες και βράχους. Ο καθένας θα έχει μήκος 64 μέτρα περίπου και στάθμη στέψης στα +1,70 μέτρο.