Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 21:46

Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Σε νέο σχεδιασμό οδηγείται ο Δήμος Τριφυλίας για την διαχείριση των σκουπιδιών σε σχέση με όσα είχαν αποφασίσει οι καποδιστριακοί δήμοι -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση και ενδεχομένως την όλη επεξεργασία τους. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει συσταθεί στο δήμο, αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος.
Με βάση όσα είπε και χωρίς ακόμη η επιτροπή να έχει καταλήξει σε πόρισμα και συγκεκριμένη απόφαση, η εικόνα που αντίκρισαν στον μπαλοποιητή του Πύργου τον οποίο επισκέφθηκαν, ήταν θλιβερή. "Αυτό που είδαμε δεν μας άρεσε, καθώς στραγγίδια έτρεχαν παντού" είπε ο κ. Τσίγγανος παρατηρώντας ότι εκεί ίσως να μην κάνουν σωστά την δουλειά. Από την άλλη έβαλε κάποιες άλλες παραμέτρους τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο μεταφοράς των σκουπιδιών σε περιοχές που έχουν μπαλοποιητές ώστε να γίνεται εκεί η μπαλοποίηση, είναι πολύ υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει, είτε πάνε στον Πύργο είτε ακόμη και στην Πύλο.
Παρατήρησε ακόμη ότι κατά την προσωπική του άποψη το οικόπεδο που είχε επιλεγεί από τον πρώην Δήμο Φιλιατρών για τον μπαλοποιητή δεν είναι κατάλληλο, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή που είχε γίνει να είναι αλλού ο μπαλοποιητής και αλλού η εναπόθεση των μπαλών: "Αυτό έχει κόστος, κάτι που φαίνεται ότι δεν είχε υπολογιστεί όταν παιρνόταν η σχετική απόφαση από τους πρώην δήμους".
Σημείωσε ακόμη ότι μια άλλη λύση είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στην Σκάλα Λακωνίας με την ανακύκλωση στην πηγή, όπου κάθε σπίτι προμηθεύεται ειδικούς κάδους, μια λύση που όπως είπε θα εξετάσουν από κοντά.
Τόνισε δε πως αν είναι η επιτροπή απλώς νομιμοποιήσει τις παλιές αποφάσεις ο ίδιος θα παραιτηθεί από αυτήν, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. " Αν μάλιστα δεν βρεθεί χώρος που  μπαλοποίηση και εναπόθεση να γίνονται στον ίδιο χώρο τότε καλύτερα να βρουν άλλη μέθοδο διαχείρισης" τόνισε χαρακτηριστικά.
Για επιτακτική ανάγκη λύσης του θέματος αυτού μίλησαν όλοι, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Σωτηρόπουλο να σημειώνει πως ο δήμος ήδη έχει αργήσει και πρέπει το θέμα να εξεταστεί το συντομότερο. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης παρατήρησε πως ήδη έπρεπε όλες οι ενδεδειγμένες λύσεις να βρίσκονται στο τραπέζι για να δουν ποια είναι η καλύτερη .
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας τόνισε από την πλευρά του πως από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να διαχειριστούν τα σκουπίδια με νέο τρόπο για αυτό και θα πρέπει να βρεθεί λύση καθώς στις 30 Ιουνίου θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές του δήμου.


NEWSLETTER