Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 10:23

Υπόμνημα για δάκο και γλοιοσπόριο από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Υπόμνημα για δάκο και γλοιοσπόριο από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

 

Το πρόβλημα της σοβαρά μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου απασχόλησε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στην προχθεσινή του συνεδρίαση, με την επισήμανση από τον πρόεδρο του Σώματος -στην προ ημερησίας διάταξης διαδικασία- ότι οι επιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν, μεταξύ άλλων, αναφορές στις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν αναληφθεί για τη δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωσή τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα δέντρα τους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος.

Ο Ν. Κοτταρίδης πρότεινε στο Σώμα ένα σχέδιο υπομνήματος προς τους αρμόδιους φορείς, με το οποίο ο Δήμος Μεσσήνης θα επανέρχεται -μετά και την αποστολή εκ μέρους του σχετικού ψηφίσματος πριν ένα μήνα, περίπου- ζητώντας να προβούν σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες, τόσο ως προς τις αποζημιώσεις, όσο και ως προς την έγκαιρη πρόληψη.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παπαγεωργίου πρότεινε το υπόμνημα να τεθεί υπόψη και των υπόλοιπων δήμων της Μεσσηνίας, αλλά και της Περιφέρειας, προκειμένου η διαμαρτυρία και η απαίτηση για μέτρα προστασίας της ελαιοπαραγωγής να έχει ακόμα πιο μαζικό χαρακτήρα.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το υπόμνημα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σημειώνει, ειδικότερα, ότι “ύστερα από επανειλημμένες παρεμβάσεις του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο, Περιφέρεια), επανερχόμαστε και επικαιροποιούμε τις προαναφερόμενες ενέργειες με ένα νέο υπόμνημα” στο οποίο καλούνται οι αρμόδιοι να πράξουν τα εξής:

“1. Αμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με την προσθήκη και των ζημιογόνων αιτιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, διότι από την κλιματική αλλαγή οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι  αγρότες - παραγωγοί. (Εφόσον επικαλείστε την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να έχει αναφορά στον προηγούμενο αιώνα). Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες και αν συνεχιστούν και τις επόμενες χρονιές τα ίδια φαινόμενα, υπάρχει κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

2. Αμεσα μέτρα ανακούφισης των παραγωγών με δίκαιες αποζημιώσεις.

3. Δακοπροστασία έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο (οι παραγωγοί πληρώνουν για τη συγκεκριμένη διαδικασία)”.


NEWSLETTER