Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 10:07

Πεδίο αντιπαράθεσης ο καθαρισμός των παραλιών της Κυπαρισσίας

Πεδίο αντιπαράθεσης ο καθαρισμός των παραλιών της Κυπαρισσίας

 

Σίριαλ και πεδίο αντιπαράθεσης έχει γίνει ο καθαρισμός των παραλιών της Κυπαρισσίας από τα φύκια μεταξύ της σημερινής δημοτικής αρχής Τριφυλίας, του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη και της υποψήφιας δημάρχου Χάιδως Παναγιωτοπούλου.

Οι δύο τελευταίοι εξαπολύουν ευθείες βολές κατά της δημοτικής αρχής και του απερχόμενου δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, για τον μη καθαρισμό της παραλίας βόρεια του λιμανιού της Κυπαρισσίας (περιοχή Κάμπος), σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν οι δικές τους ενέργειες προς τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο προκειμένου να προχωρήσει ο καθαρισμός. Από την άλλη ο δήμαρχος Π. Κατσίβελας με δελτίο Τύπου τούς καταλογίζει προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τονίζοντας ότι ο εργολάβος πήρε εντολή από το δήμαρχο και πως τόσο ο κ. Λεβεντάκης όσο και η κ. Παναγιωτοπούλου δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η όλη υπόθεση των ανακοινώσεων ξεκίνησε από προχθές από τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου που σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει:

«Αγαπητοί μου φίλοι, όπως σας είχα υποσχεθεί την περασμένη Δευτέρα, σε σχόλιό μου σε σχετική ανάρτηση του εκλεγμένου τοπικού συμβούλου της κοινότητας Κυπαρισσίας, Γεωργίου Τσάλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα το πρωί ξεκίνησε επιτέλους ο καθαρισμός της παραλίας της περιοχής "Κάμπος" Κυπαρισσίας, από το λιμάνι της Κυπαρισσίας έως το κάμπινγκ, όπου εδώ και δύο έτη είναι συσσωρευμένα φύκια σε λόφους (κολεξιόν φύκια 2017, κολεξιόν φύκια 2018) και φέτος δε, αποφύγαμε μετά μεγάλη επιμονή την κολεξιόν φύκια 2019, όμως φθάσαμε τέλος Ιουνίου για να καθαριστεί η παραλία αυτή! Δυστυχώς η πράξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα προγράμματος της Δημοτική Αρχής, όπως θα έπρεπε να είναι, ώστε να έχουν γίνει οι εργασίες αυτές τουλάχιστον πριν την περίοδο του Πάσχα, αλλά προσωπικής επιμονής και "φορτικότητας". Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις εκλογές, περί τις 6/6/2019, με την δικηγορική μου ιδιότητα και με εντολείς μου, τρεις από τους επιχειρηματίες της περιοχής του Κάμπου Κυπαρισσίας, αναζητήσαμε την πορεία των αιτήσεων τους, που έχουν γίνει φέτος για τον καθαρισμό της παραλίας, από το λιμάνι της Κυπαρισσίας έως το κάμπινγκ και το γιατί παραμονές του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, δεν είχαν καθαριστεί οι παραλίες της πόλης μας. Πληροφορήθηκα από το δήμο λοιπόν, ότι υπάρχει ενεργής εργολαβική σύμβαση ύψους 200.000 ευρώ περίπου, δυνάμει της οποίας εργολάβος της περιοχής της Τριφυλίας έχει την υποχρέωση, κατόπιν συναίνεσης του δήμου, να καθαρίσει τις παραλίες μας! Με επιμονή ζήτησα από το Δήμο Τριφυλίας να δοθεί αυτή η συναίνεση ή η εντολή ή η έγκριση, η όπως αλλιώς πρέπει να γίνει, μίλησα προσωπικά με τον εργολάβο και τον υπεργολάβο, οι οποίοι έδειξαν πράγματι προθυμία, και το μόνο που έγινε ήταν παραμονές του τριημέρου να σταλούν τα μηχανήματα μόνο στην παραλία του Αη Λαγουδη! Οταν ρώτησα γιατί δεν καθάρισαν και την άλλη παραλία από το λιμάνι έως το κάμπινγκ, η απάντηση ήταν ότι δεν πήραν, εργολάβος και υπεργολάβος τέτοια εντολή από τους αρμοδίους του Δήμου Τριφυλίας! Μετά από πιέσεις μου, παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Δήμου προβλήματα όπως π.χ δεν υπάρχει τόπος να μεταφερθούν τα φύκια! ή ότι ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί τον πρώτο λογαριασμό που έχει εκδώσει... από τον Απρίλιο μήνα! Η απάντησή μας επιτόπου ήταν να προσφέρουμε εμείς την δαπάνη των καυσίμων και δικό μας οικόπεδο για να αποθέσουν τα φύκια! Και πάλι τίποτα! Μετά από αρκετές επαφές που έκανα, τόσο εγώ όσο και ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης που ενημερώθηκε από εμένα για το θέμα, ο εργολάβος δεσμεύτηκε ότι σήμερα ημέρα Τετάρτη θα ξεκινούσε τον καθαρισμό της παραλίας αυτής! εφόσον όμως η δημοτική αρχή δεν τον αποτρέψει, γιατί για παράδειγμα μπορεί να θεωρήσει τα ημερομίσθια πολλά! Σημειωτέον ότι ο εργολάβος επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή την περιοχή και έκρινε ότι για να καθαριστεί η παραλία από τα φύκια χρειάζονται 4 ημερομίσθια. Πράγματι σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες και παρά την ανακούφιση ότι επιτέλους καθαρίζεται η παραλία μια πικρία με διακατέχει και θέτω τα εξής ερωτήματα:

1) Δεν υπάρχει τρόπος να καθαριστούν οι παραλίες μας και γενικά οι πόλεις μας, τα χωριά μας, οι πλατείες μας, οι δρόμοι μας, ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση των υπευθύνων;

2) Εφόσον υπήρχε και υπάρχει η εργολαβική σύμβαση για το σκοπό αυτό, γιατί δεν είχε ενεργοποιηθεί, και γιατί δεν είχαν καθαριστεί οι παραλίες μας από την άνοιξη;

3) Ασχοληθήκαμε με το θέμα ενεργά και μέσα σε δεκαπέντε ημέρες ενεργοποιήθηκε ο υπνωτισμένος! μηχανισμός του δήμου. Γιατί τόσους μήνες, τόσα χρόνια δεν ασχολείται κανένας;

Οι κοινόχρηστοι χώροι δεν ανήκουν ατομικά σε κανέναν, ούτε στους δημάρχους ούτε στους Αντιδημάρχους, ούτε φυσικά στους εργολάβους και στους υπεργολάβους, αλλά ανήκουν από κοινού σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να τους απολαμβάνουν καθαρούς και κατάλληλους σύμφωνα με τον προορισμό τους! Και η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει υποχρέωση αυτονόητη να τους διατηρεί καθαρούς και κατάλληλους για την κοινή χρήση, και βεβαίως χωρίς να το ζητάει ή μάλλον να το "ζητιανεύει" ο πολίτης!

Συνεπώς κανένας δεν δικαιούται να "πουλάει" υποχρέωση σε κανέναν, για κανένα λόγο, και φυσικά για ψηφοθηρικό λόγο, γιατί καθαρίστηκε παραλία ή κάδος ή δρόμος μπροστά από το σπίτι του ή την επιχείρησή του ή γιατί καθαρίστηκε η πλατεία!

Αυτά είναι απλά καθήκον  και ανεπίδεκτα διαπραγμάτευσης με τον οποιοδήποτε!

Ευχή λοιπόν προς την νέα δημοτική αρχή, να αλλάξει την παλαιά νοοτροπία, να αντιμετωπίζονται στο εξής όλοι οι πολίτες με ισότητα και με διαφάνεια, να αφυπνιστούν οι υπηρεσίες του δήμου και να λειτουργεί ο μηχανισμός έτσι ώστε οι ανάγκες τουλάχιστον της καθημερινότητας, να καλύπτονται εγκαίρως και να μην αναγκάζονται οι πολίτες να γίνονται «ζητιάνοι» για τα αυτονόητα, να πάψουμε πια να υποτιμάμε την νοημοσύνη των πολιτών και όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να αφήσουμε πίσω κάθε τι παλαιό για να δουλέψουμε όλοι μαζί, ανιδιοτελώς ενεργά για το καλό του τόπου!».

Σχετική ανάρτηση υπήρχε και από τον κ. Λεβεντάκη που ανέφερε:

«Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Τριφυλίας.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, ως δημάρχου Τριφυλίας, ξεκαθάρισα την πρόθεσή μου για "υγιείς συνεργασίες" και στη θέση μου αυτή επιμένω και εμμένω αδιαπραγμάτευτα.

Σήμερα το πρωί λοιπόν, ξεκίνησε επιτέλους ο καθαρισμός της παραλίας, στην περιοχή "Κάμπος" Κυπαρισσίας, όπου υπάρχουν συσσωρευμένα φύκια, τουλάχιστον για 3 έτη.

Η κ. Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ήταν γνώστης τού συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι από την 6η Ιουνίου τρέχοντος έτους 2019 είχε προβεί σε κάποιες ενέργειες, αφού προηγούμενα είχε διοριστεί, με την ιδιότητά της ως δικηγόρου, από 3 επιχειρηματίες τής περιοχής, προκειμένου, μέσω της νομικής οδού, να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό (πρόβλημα).

Εγώ προσωπικά, ενημερώθηκα από την κ. Παναγιωτοπούλου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, για το θέμα που έχει προκύψει, στην εν λόγω περιοχή, με τα συσσωρευμένα φύκια και τη μη αποκομιδή τους, καθότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ως συνήθως, δεν ενδιαφέρεται για το οτιδήποτε.

Ηρθα λοιπόν, αμέσως, σε επαφή με τον κ. Παναγόπουλο (αρμόδιο εργολάβο), ο οποίος μετά τη συνάντησή μας (την περασμένη Κυριακή), δήλωσε ότι είναι στη διάθεσή μου, ως Δημάρχου Τριφυλίας, και με διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τον καθαρισμό τής συγκεκριμένης περιοχής, με κάθε ρίσκο και αψηφώντας οποιονδήποτε τυχόν θα τον σταματούσε, γεγονός που έλαβε χώρα σήμερα (καθαρισμός) και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια γι' αυτό.

Επίσης, μου δήλωσε και έχει δεσμευτεί, προσωπικά, σ' εμένα γι' αυτό, ότι θα ξεκινήσει άμεσα και τον καθαρισμό των συσσωρευμένων φυκιών, στην περιοχή της Μαραθόπολης.

Εχοντας λοιπόν δεσμευτεί απέναντί σας, από την αρχή της υποψηφιότητάς μου, ως Δημάρχου Τριφυλίας, ότι θα ενημερώνεστε άμεσα, σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα του Δήμου, που σας αφορούν και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λάθος εντυπώσεων, γι' αυτό και η παρούσα ενημέρωση, μ' αυτή μου την επιστολή».

Χθες υπήρξε και απάντηση από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του δημάρχου που αναφέρει:

«Ο κάθε συμβαλλόμενος εργολάβος με το δήμο μας, αλλά και όλους τους ΟΤΑ, υποχρεούται να εκτελέσει το συμβατικό έργο που προβλέπεται από τη σύμβαση του έργου. Εντολή εκτέλεσης του έργου παίρνει ή από τον επιβλέποντα του έργου ή από την αρμόδια υπηρεσία ή τη Δημοτική Αρχή αφού ενημερωθεί η επιτροπή παραλαβής του έργου, η οποία δεν δύναται να υπογράψει τίποτα περισσότερο από ότι η σύμβαση περιλαμβάνει.

Ο κ. Ηλίας Παναγόπουλος έχει σύμβαση με το Δήμο μας, η οποία αφορά δύο υποέργα την αγροτική οδοποιία και τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων. Η σύμβαση του έργου προβλέπει αριθμό ημερομισθίων για τα μηχανήματα έργου και όχι  περιοχές έργου.

Ο κ. Ηλίας Παναγόπουλος είναι αυτονόητο ότι  εντολές παίρνει από την Δημοτική Αρχή ή τους θεσμικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν   και με κανένα τρόπο από αναρμόδια άτομα. Η δημιουργία εντυπώσεων είναι μια εύκολη πρακτική.

Ο κ. Λεβεντάκης και η κ. Παναγιωτοπούλου αναλαμβάνουν  τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου. Για ό,τι γίνεται μέχρι τότε είναι ευθύνη και έργο της παρούσης Δημοτικής Αρχής  και έως την ορκωμοσία τους δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο. Εντολή για τον καθαρισμό των παραλιών δόθηκε στον κ. Ηλία Παναγόπουλο – εργολάβο του έργου από το δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα».

 

Νέα απάντηση Λεβεντάκη

Σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα εξαπέλυσε χθες το απόγευμα σε ανάρτησή του στην σελίδα του συνδυασμού του στο Facebook ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου για το θέμα της αποκομιδής των φυκιών στην παραλία της Κυπαρισσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εργο του, ήταν η καταστροφή του τόπου και μόνο σε αυτό έχει δικαίωμα να αναφέρεται ο κ. Κατσίβελας».

Κ.Μπ.