Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 09:23

Η διοίκηση της “Φάρις” οδήγησε στο διαζύγιο Οικονομάκου - Βασιλόπουλου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Η διοίκηση της “Φάρις” οδήγησε στο διαζύγιο Οικονομάκου - Βασιλόπουλου (βίντεο)

Το πρόωρο διαζύγιο ανάμεσα στις παρατάξεις του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της Μαρίας Οικονομάκου είναι οριστικό, όπως επιβεβαιώθηκε χθες.

Η αιτία -ή πιθανόν η αφορμή- του διαζυγίου είναι η πλειοψηφία στη διοίκηση της “Φάρις” την οποία ήθελε να έχει η κ. Οικονομάκου (πέρα από τη θέση του προέδρου που θα κατείχε η ίδια, ήθελε και ένα ακόμα μέλος), κάτι που δεν αποδέχθηκε ο δήμαρχος και η παράταξη της πλειοψηφίας.

Χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τους άλλους 5 αντιδημάρχους (μεταξύ των οποίων και η Ελένη Αλειφέρη), ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι “ο Δήμος Καλαμάτας δεν τελεί υπό την ομηρία κανενός συνδυασμού και μη, καμίας συνεργασίας και μη. Και ο θεσμός του δημάρχου Καλαμάτας δεν εκβιάζεται”.

Δήλωσε ξεκάθαρα ότι “δεν μπορεί να δέχομαι τελεσίγραφα μισή ώρα πριν τη διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των συνδυασμών και μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελεσίγραφα για συγκεκριμένες απαιτήσεις. Οι προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές δεν μπορούν να είναι πάνω από την πόλη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τελεσίγραφο της κ. Οικονομάκου, ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” ζήτησε να έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της “Φάρις”, ενώ είχε συμφωνηθεί, κατά το δήμαρχο, η παράταξή της να έχει δύο μέλη, τον πρόεδρο (που θα ήταν η ίδια) και άλλο ένα, η παράταξη της πλειοψηφίας να έχει 4 μέλη και η παράταξη της κ. Αλειφέρη ένα μέλος.

Οσον αφορά τον αντιδήμαρχο Παύλο Κλάδη που προερχόταν από το συνδυασμό της Μαρ. Οικονομάκου και ο οποίος προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέβαλε την παραίτησή του, ο δήμαρχος είπε ότι “αν την καταθέσει γραπτώς, θα την αποδεχθούμε και άμεσα, τη Δευτέρα θα οριστεί άλλος αντιδήμαρχος”.

Την ίδια ώρα περίπου η κ. Οικονομάκου έστειλε εκτεταμένη δήλωση για τους λόγους του διαζυγίου. Επιβεβαιώνει το ζήτημα της πλειοψηφίας της διοίκησης της “Φάρις” και υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος την ήθελε διακοσμητική και άβουλη, και πως αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. «Ποτέ δεν θα δεχόμουν να γίνω μια "κουτσούνα" αυτοϊκανοποιούμενη με μια διακοσμητική θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η κ. Οικονομάκου δήλωσε ότι παύει να ισχύει η συνεργασία της με τη δημοτική αρχή. Διευκρίνισε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποχωρούμε και θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Οπου πρέπει να είμαστε μαζί για την πόλη, θα είμαστε».

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και δεσμεύσεις, και υπενθύμισε πως ζήτησε απ’ όλους συνεργασία. Πρόσθεσε ότι πρότεινε συνεργασία και με θέσεις εντεταλμένων συμβούλων για διάφορα ζητήματα και επέμεινε πως ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία και η συνεννόηση.

Σε ερώτηση του συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσου Νιάρχου αν θα παραιτηθεί ο αντιδήμαρχος από το συνδυασμό της κ. Οικονομάκου, απάντησε πως θα υποβάλει παραίτηση και δεν θα μπορέσει να εισηγηθεί και τα θέματα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο αντιδήμαρχος Παύλος Κλάδης (από το συνδυασμό της κ. Οικονομάκου), πριν εισηγηθεί το θέμα της συγκρότησης του Δ.Σ. της “Φάρις”, δήλωσε: «Τάσσομαι με το συνδυασμό μου και παραιτούμαι από αντιδήμαρχος, δεν είμαστε για τις καρέκλες».

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

«Από τη διαχρονική παρουσία μου στα κοινά της πόλης, έχω αποδείξει ότι είμαι άνθρωπος ήπιου χαρακτήρα, υπέρ των συναινέσεων και των συνεργιών, με σεβασμό πάντοτε στην αντίθετη άποψη. Ακόμη ότι υπερασπίζομαι με συνέπεια

τις αρχές μου, μένω πιστή στις εξαγγελίες μου και δεν εγκαταλείπω τους συνεργάτες μου.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την πλήρωση των θέσεων των αντιδημάρχων δεν κατέλαβα εγώ την αντίστοιχη θέση, αλλά πρότεινα τον ισάξιο μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μου, κ. Παύλο Κλάδη.

Με τον δήμαρχο και τους συμβούλους του συνδυασμού του είχαμε κοινή πορεία σε προηγούμενες δημοτικές θητείες, αφού μας ενώνουν κοινές πολιτικο-ιδεολογικές καταβολές και πεποιθήσεις. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, με τον κύριο Βασιλόπουλο ήρθαμε σε προγραμματική συμφωνία πριν από την δεύτερη εκλογή ανάδειξης δημάρχου, για μια συνοδοιπορία στα δημοτικά πράγματα στην βάση τριών κυρίως αρχών: της ειλικρίνειας στις μεταξύ μας σχέσεις, που αυτονόητα περιλάμβανε και την αποφυγή κάθε είδους υπονόμευσης του ενός στον άλλον, με δεδομένο ότι η κάθε παράταξη θα διατηρούσε την αυτοτέλεια και τον διακριτό της ρόλο, της από πριν συζήτησης τόσο της γενικής πολιτικής του δήμου, όσο και των επιμέρους θεμάτων, στα οποία θα καλούμασταν να ψηφίσουμε, με στόχο την κατά το δυνατόν διαμόρφωση ενιαίας γραμμής και κοινής στάσης, και επίσης της ανάθεσης πεδίων ευθύνης στην παράταξή μου.

Ειδικά συμφωνήθηκε ότι μια τέτοια δημοτική αρμοδιότητα που θα μας ανέθεταν, θα ήταν αυτή της Δ.Ε. “Φάρις”. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η ανάληψη ευθύνης διοίκησης ενός τομέα σημάνει υποχρεωτικά και πάνω από όλα, αν πρόκειται στ’ αλήθεια για ουσιαστική αρμοδιότητα, δυνατότητα πραγματικής άσκησής της, σε συνεννόηση πάντοτε (αφού πρόκειται για συνεργασία). Με τις άλλες "δυνάμεις" που συνθέτουν το συνεργατικό σχήμα. Είναι τόσο προφανές που είναι αυτονόητο.

Ο δήμαρχος, δυστυχώς, αθέτησε τις προεκλογικές αυτές δεσμεύσεις του, φανταζόμενος, πιθανόν, ότι εμένα θα με ενδιέφερε μόνο να έχω μια καρέκλα, να παίρνω έναν μισθό και να έχω θέση στα τραπέζια δεξιώσεων του δήμου. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι ποτέ δεν με γνώρισε και δεν με έμαθε. Γιατί, εγώ ποτέ δεν θα δεχόμουν να γίνω μια "κουτσούνα" αυτοϊκανοποιούμενη με μια διακοσμητική θέση, υποχείριο μιας κατάστασης και όργανο μιας "πολιτικής" στην οποία δεν συμμετέχω.

Στην διαδικασία ορισμού των μελών ν.π. του δήμου ζήτησα, για την “Φάρις”, την εφαρμογή αυτών που είχαν συμφωνηθεί πριν κιόλας την δεύτερη Κυριακή ανάδειξης δημάρχου, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το

περιεχόμενο της τότε ανακοίνωσής μου υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Βασιλοπουλου δηλαδή, ζήτησα την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης, για να έχει νόημα και ουσία η θέση του προέδρου του, την οποία θα καταλάμβανα εγώ.

Με έκπληξη άκουσα τον δήμαρχο ότι την πλειοψηφία θα την έχει αυτός και ότι αν σε ένα θέμα υπήρχε διαφωνία μας, τότε θα έπρεπε να φύγω.

Ηταν πλέον φανερό ότι ο δήμαρχος άλλαξε (από την εκλογή του μέχρι σήμερα) άποψη για το είδος της συνεργασίας που επιθυμούσε και με ήθελε στη συγκεκριμένη θέση, διακοσμητική και άβουλη, με στόχο μόνο τις ψήφους μας,

Σαν παράταξη «Καλαμάτα ξεκινάμε» θέλω να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η διαφωνία μας δεν είναι για τις «καρέκλες». Εχει να κάνει με το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνεργασίας που θα είχαμε, την εμπιστοσύνη που έπρεπε να δείχνει ο ένας στον άλλο και οπωσδήποτε τη βάση ειλικρίνειας και της ευθύτητας, πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Τα μηνύματα όμως είχαν έρθει νωρίτερα. Οταν για παράδειγμα γίνονταν μετακινήσεις υπάλληλων χωρίς ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Κλάδης να γνωρίζει τίποτα. Οταν, στο πεδίο της εκδήλωσης ενεργειών πρόνοιας, μοιράζονταν σχολικά είδη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρόνοιας κ. Κλάδη να το μαθαίνει από την τηλεόραση. Οταν εγώ σαν επικεφαλής συνεργαζόμενης παράταξης, δεν είχα κληθεί ούτε σε μια σύσκεψη κλπ.

Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος έχει διαφορετική αντίληψη για το "πολιτικό φέρεσθαι" από ό,τι πριν από αυτές. Σ’ αυτές τις συνθήκες, εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουμε προτάσεις που υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον και στοχεύουν στο καλό της πόλης μας. Πάντα ήμασταν υπεύθυνοι, σοβαροί, έντιμοι και συνεπείς και δεν θα αλλάξουμε τώρα.

Καλή επιτυχία στο έργο σας, κ. δήμαρχε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER