Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 10:46

Άρθρο Β. Τζαμουράνη στην “Ε”: Ανοικτό θέατρο και αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από την
Άρθρο Β. Τζαμουράνη στην “Ε”: Ανοικτό θέατρο και αντιπλημμυρικά έργα

  

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, πέραν του  γνωστού θέματος της καταδίκης της συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής που κυριάρχησε, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα που αφορά στην έγκριση παράτασης και ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών για το υπό κατασκευήν Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας.

Επειδή κατά τη συζήτηση του θέματος ακούσθηκαν ορισμένες απόψεις που πιθανόν να δημιούργησαν σύγχυση αλλά και ανησυχία (λάθος στατική μελέτη, έλλειψη άδειας δόμησης, χωροθέτηση του έργου κ.ά.), θεωρώ χρήσιμο να αποσαφηνίσω ορισμένα σημεία ώστε να μπορούν οι συνδημότες μας να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Το έργο αποτελείται από τρία διακριτά τμήματα:

1.Το ισόγειο κτήριο υποστήριξης της λειτουργίας του θεάτρου που περιλαμβάνει γραφείο, καμαρίνια, κυλικείο, χώρους υγιεινής κ.λπ., το οποίο ήδη κατασκευάζεται.

2. Τη μεταλλική κερκίδα θεατών με τη θεμελίωσή της και τα καθίσματα.

3. Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου και της κερκίδας.

Η γενική μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου για τα τμήματα 1 και 3 του έργου, ενώ η μεταλλική κερκίδα ήταν όρος του διαγωνισμού να μελετηθεί από τον κατασκευαστή ή τον προμηθευτή του ικριώματος, σύμφωνα με τους ισχύοντες ελληνικούς κανονισμούς για σιδηρά έργα και τις απαιτήσεις της Πυροσβεστικής σχετικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, ανάλογα με τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής που θα χρησιμοποιήσει. Η παραπάνω μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έγιναν αποδεκτά από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης και έτσι δόθηκε η άδεια δημοπράτησής του.

Αρα είναι απόλυτα σαφές ότι τα όσα αναφέρθηκαν για πλημμελή ή λάθος στατική μελέτη των κερκίδων δεν ευσταθούν.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση του έργου στο χώρο του παλιού φυτωρίου του δήμου βόρεια της Κεντρικής Αγοράς, τα κριτήρια που επικράτησαν γι’ αυτή την επιλογή ήταν:

- Η μικρή απόσταση της θέσης από το κέντρο της πόλης που επιτρέπει την προσπέλαση του κοινού στο ανοικτό θέατρο πεζή.

- Η ύπαρξη έτοιμου και επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στον παρακείμενο χώρο της αγοράς.

- Η εύκολη προσπέλαση από τον αυτοκινητόδρομο και την ε.ο Καλαμάτας-Σπάρτης.

- Η γειτνίαση και οπτική επαφή με το Κάστρο της πόλης.

- Το ιδιαίτερα δροσερό μικροκλίμα της περιοχής από το φαράγγι του Νέδοντα που είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το καλοκαίρι όπου θα λειτουργεί κυρίως το ανοικτό θέατρο.

Οσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρισης του έργου, επισημαίνεται ότι η στάθμη κατασκευής της σκηνής του θεάτρου έχει καθορισθεί ψηλότερα από την παρακείμενη μάντρα του ποταμού και περίπου 1,0 μέτρο ψηλότερα από τη στάθμη της γέφυρας της οδού Σπάρτης, ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές του ανοικτού θεάτρου θα βρίσκονται σε ακόμα πιο ψηλότερες στάθμες. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι για να πλημμυρίσει το έργο πρέπει το νερό του ποταμού να περάσει πάνω από τη γέφυρα και μάλιστα αρκετά ψηλά.

Ετσι λοιπόν θεωρώ ότι, όπως τόνισα και κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., το έργο πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η πόλη μας ν’ αποκτήσει ένα ακόμη σύγχρονο χώρο για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με τις απαραίτητες υποδομές (πρόσβαση ΑΜΕΑ, επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος, πυροπροστασία, πάρκινγκ κ.ά.) και  αδειοδοτήσεις, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το Κάστρο αλλά και κανένας άλλος ανοικτός χώρος στην Καλαμάτα.

Γι ‘αυτό πρέπει η δημοτική αρχή άμεσα ν’ αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το έργο στην πόλη μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, μέσα από τη σύμβαση που υπάρχει ή με νέο υποέργο από την ίδια χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος με επιπλέον δαπάνες.

Στην ίδια συνεδρίαση με ερώτησή μου επεσήμανα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση και βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα σταματημένα, με πολλά προβλήματα, των οποίων η επίλυση απαιτεί χρόνο και πολλές διαδικασίες και αδειοδοτήσεις.

Η παρέμβασή μου αυτή δεν είχε αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, ούτε τη δημιουργία εντυπώσεων, τις οποίες δεν επιδιώκω, όπως κάποιοι υπαινίχθηκαν, αλλά για να τονίσω αφενός την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων αυτών που τόση ανάγκη έχει ο δήμος μας, για να μην χαθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και αφ’ ετέρου την ιεράρχηση στις προτεραιότητες που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή, θωρακίζοντας  τον δήμο με έργα που αποδείχθηκε και λόγω της κλιματικής αλλαγής ότι είναι άκρως επείγοντα. Επειδή όμως το θέμα είναι εξόχως σοβαρό επιφυλάσσομαι να το αναπτύξω σε άλλη ευκαιρία καταθέτοντας και τις προτάσεις της παράταξής μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

 

Βασίλης Τζαμουράνης

Πολιτικός μηχανικός, δημ. σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»


NEWSLETTER