Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 14:07

Νέα παράταση για Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Νέα παράταση για Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Την 3η παράταση για το έργο κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, έως τις 31 Μαρτίου, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στο νέο Δημαρχείο.

Η 2η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αρχική συμβατική προθεσμία του έργου ήταν 365 ημέρες και σύμφωνα μ’ αυτή το θέατρο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου 2019.

Το αίτημα του αναδόχου για νέα παράταση, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και έχει θετική εισήγηση, υποβλήθηκε λόγω καθυστέρησης στην έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ). Αναφέρεται χαρακτηριστικά “το γεγονός ότι ενώ ο 1ος ΑΠΕ του έργου συντάχθηκε από την υπηρεσία μας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση αυτού έγινε στις 16 Οκτωβρίου (μετά από λήψη γνωμοδοτήσεων από το Τεχνικό Συμβούλιο και τη Διαχειριστική Αρχή), η σχετική απόφαση ελήφθη στις 18 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 26 Νοεμβρίου”.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου, για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ και την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2019, πραγματοποιήθηκαν δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με οριακές αποφάσεις: Στην πρώτη, στις 29 Οκτωβρίου, η έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και της παράτασης δεν πέρασε, με 18 ψήφους κατά, 17 υπέρ και 5 λευκά. Στη δεύτερη, στις 19 Νοεμβρίου, η έγκριση του ΑΠΕ και η παράταση πέρασαν με οριακή πλειοψηφία, για μία ψήφο (16 υπέρ - 15 κατά), μετά από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από παρατάξεις των μειοψηφιών, καθώς αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό.

Την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα και την παράταση προθεσμίας του έργου του Ανοιχτού Θεάτρου, 2.000 περίπου θεατών, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κατασκευάζεται δίπλα στον Νέδοντα, υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής (της παράταξης Βασιλόπουλου) και των παρατάξεων “Πρωτεύουσα Δύναμη” της Ελένης Αλειφέρη και “Πόλη Ενωμένη” του Δημήτρη Κουκούτση, καθώς επίσης ο σύμβουλος Ανδρέας Καραγιάννης από την παράταξη “Πρότυπος Δήμος” του Βασίλη Τζαμουράνη, διαχωρίζοντας τη θέση του, και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης. Καταψήφισαν οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά” του Βασίλη Κοσμόπουλου, “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου, “Ανοιχτός Δήμος” του Μανώλη Μάκαρη, “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” της Τόνιας Κουζή, “Λαϊκή Συσπείρωση”, καθώς και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Λευκό ψήφισε η παράταξη “Πρότυπος Δήμος” του Βασίλη Τζαμουράνη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι η ολοκλήρωση δεν αφορά όλο το έργο, καθώς δεν περιλαμβάνει τις μεταλλικές κερκίδες, αλλά το κτηριακό μέρος και τον περιβάλλοντα χώρο. Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει τις εργασίες οικοδομικού χαρακτήρα, ενώ το υπόλοιπο του έργου, το πιο σημαντικό που αφορά τις κερκίδες, θα προκηρυχθεί ως δεύτερο υποέργο. Και αυτό γιατί η αρχική μελέτη ήταν ελλιπής, κυρίως για τις κερκίδες, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περισσότερες εργασίες για τη στήριξή τους, γεγονός που αυξάνει το κόστος των εργασιών.

 

ΟΥΤΕ ΤΟ 2020...

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία και καθώς χρειάζεται νέα δημοπρασία για τις κερκίδες, το σίγουρο είναι πως το Ανοιχτό Θέατρο δεν θα ολοκληρωθεί και δεν θα λειτουργήσει ούτε το καλοκαίρι του 2020.

Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, από τις μειοψηφίες κυρίως, στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου, αφορούσαν τη χωροθέτηση του έργου και την κατασκευή του δίπλα στο Νέδοντα, σε πλημμυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νέδοντας δεν έχει οριοθετηθεί (τώρα ξεκίνησε η οριοθέτηση).

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της χωροθέτησης στην περιοχή του Νέδοντα (στο χώρο όπου ήταν το φυτώριο του δήμου) ήταν του τέως δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είχε συμβάλει καθοριστικά ο Μεσσήνιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Να αναφέρουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 998.000 ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Vasartis Α.Ε. με έκπτωση 53,33%.

Γ.Σ.