Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 12:30

Η Πειραματική Σκηνή ζητάει στήριξη του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου - Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας

Η Πειραματική Σκηνή ζητάει στήριξη του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου - Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας

 

Η στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι αυτή που πρέπει ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Αυτό αναφέρει η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να πραγματοποιηθεί τελικά η διοργάνωση. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η προσφορά των δωρεάν αιθουσών και χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ από το δήμο και 2.000 ευρώ από την Περιφέρεια δεν επαρκούν.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στην απάντησή του, σημειώνει ενοχλημένος ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά αναφορά στη δέσμευσή του για ένταξη της διοργάνωσης στο πολιτιστικό καλεντάρι του ΔΗΠΕΘΕΚ, εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση 10.000 ευρώ.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ανακοίνωση που υπογράφει η Λέττα Πετρουλάκη αναφέρει: «Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, το πρωί, η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που αποτελείται από τη Λέττα Πετρουλάκη πρόεδρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, το Δημήτρη Σαρρή εκπρόσωπο του Εκπαιδευτικού τομέα του Φεστιβάλ, την Κατερίνα Μηλιαρέση εικαστικό και μουσικό, αντιπρόεδρο της Πειραματικής Σκηνής, τη Μαρίζα Νταϊφά αρχαιολόγο και ενδυματολόγο και τη Χριστίνα Κουμπούνη συναντήθηκε επί τέλους με το δήμαρχο κύριο Θανάση Βασιλόπουλο, με θέμα το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και το μέλλον του. Τον πληροφόρησε για τις αλλεπάλληλες γραπτές προσπάθειες να τον συναντήσει, για τον αγώνα που κάνει να πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου αναζητώντας χορηγούς και ζήτησε την άμεση στήριξή του Δήμου.

Τον ενημέρωσε ότι η έλλειψη σαφούς στήριξης, μέχρι τώρα από το δήμο και την Περιφέρεια έφερε αρνητικό αποτέλεσμα εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να επιχορηγήσει το Φεστιβάλ γιατί επιμόνως ζητούσε την ξεκάθαρη θέση των τοπικών φορέων της πόλης η οποία δυστυχώς δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Μετά από λεπτομερή ανάλυση για τη αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου πολιτιστικού γεγονότος που αφορά, όλα τα παιδιά, τους γονείς, τα σχολεία της περιοχής, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες, ο δήμαρχος υποσχέθηκε σε πρώτη φάση να στηρίξει με το χρηματικό ποσό των 5000 ευρώ το Φεστιβάλ και να προσφέρει δωρεάν τις αίθουσες του ΔΗΠΕΘΕΚ, του Εργατικού Κέντρου ή της Φιλαρμονικής για τις ανάγκες των παραστάσεων.

Ομως, οι δωρεάν αίθουσες και το ποσό των 5000 ευρώ από το δήμο, όπως και το ελάχιστο ποσό των 2000 ευρώ που μας ενημέρωσε τηλεφωνικά, σήμερα μόλις ο αντιπεριφερειάρχης ότι θα προσφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν επαρκεί να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα όπως είναι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.

Πιστεύουμε πως ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η πόλη, και όλοι οι τοπικοί φορείς γιατί δεν είναι υπόθεση μόνο 5 ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά με τον πολιτισμό και τα παιδιά, αλλά υπόθεση όλων και κυρίως ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όλων των Δήμων Μεσσηνίας, μιας και έρχονται να παρακολουθήσουν παραστάσεις όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας και τέλος του περιφερειάρχη και ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, μιας και είναι το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για παιδιά στη Νότια Ελλάδα. Περιμένουμε τη σημαντική συμβολή όλων για να καταφέρουμε την πραγματοποίησή του. Ο αγώνας συνεχίζεται. Αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος και ναυαγήσει θα νιώσουν όλοι την έλλειψή του αλλά θα είναι πλέον αργά.

Παρ’ όλα αυτά, ευχαριστούμε το δήμαρχο για την ανταπόκρισή του και ελπίζουμε να βρεθούν περαιτέρω λύσεις για την ολοκλήρωση των προσπαθειών μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργανωτική επιτροπή στην ανακοίνωση της παρουσιάζει αναλυτικά τον καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό των τριών προηγούμενων Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και το σχεδιασμό της φετινής διοργάνωσης για το 2020.

Ο στόχος για τη φετινή διοργάνωση είναι: Διάρκεια: 10-17 Μαΐου 2020. Συμμετοχή 20 θιάσων (15 Ελλήνων και 5 από εξωτερικό). Συμμετέχοντες: 45 κουκλοπαίκτες. Να δώσουν 45 παραστάσεις και 10 εργαστήρια. Να γίνουν 4 ανοιχτά θεατρικά δρώμενα (συμμετοχή 2000 ατόμων), 2 εκθέσεις θεατρικής κούκλας. Να παρακολουθήσουν 130 σχολεία με 3500 μαθητές.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου αναφέρει:  «Με λύπη ενημερώθηκα για την ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας σχετικά με το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.

Η απόφαση μου για στήριξη, σε πρώτη φάση, της πράγματι σπουδαίας αυτής πρωτοβουλίας από το δήμο, πέραν του χρηματικού ποσού των 5.000 ευρώ και της δωρεάν παραχώρησης αιθουσών επί δεκαημέρου, για την πραγματοποίησή του, αφορούσε και την οργανωτική υποστήριξη μιας και ο δήμος θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Το ποσό με το οποίο στηρίζει, λοιπόν, ο δήμος το Φεστιβάλ επί της ουσίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Τέλος, στην μακροσκελή και με αιχμές κατά του προσώπου μου ανακοίνωση, μάλλον από παράλειψη, δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση-δέσμευσή μου προκειμένου από την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ αυτό να ενταχθεί στο πολιτιστικό καλεντάρι του ΔΗΠΕΘΕΚ εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση 10.000 ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».