Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 09:58

Στήριξη ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία από το Δήμο Καλαμάτας

Στήριξη ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία από το Δήμο Καλαμάτας

 

Ο Δήμος Καλαμάτας στοχεύει να στηρίξει τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Θουρία σε πλάνο 4ετίας, δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Σταματόπουλου.

Ειδικότερα, ο Στ. Σταματόπουλος παρατήρησε ότι γίνεται σημαντικό ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία και ζήτησε να μάθει τη σχέση χρηματοδότησης του δήμου με το έργο, αν μπορεί να συμβάλει στις εργασίες με πρόσληψη 2μηνιτών και πρότεινε να γίνει επικαιροποίηση των μελετών πρόσβασης στα αρχαία.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι για τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία ο δήμος ήταν αρωγός με 40.000 - 50.000 ευρώ την προηγούμενη 3ετία. Υπενθύμισε ότι είχε γίνει συνάντηση στο νέο Δημαρχείο του τέως δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, τον επικεφαλής του “Διαζώματος” Σταύρο Μπένο και εκπρόσωπο του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου για το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες. Ανέφερε πως δεν παρίστατο τότε η κ. Αραπογιάννη, παρότι είχε κληθεί και πρόσθεσε πως “είχε συμφωνηθεί να δοθούν 100.000 ευρώ από το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου και 100.000 ευρώ από πρόγραμμα του “Διαζώματος”. Η Αρχαιολογική Εταιρεία ζητεί και παίρνει άδεια για ανασκαφές 40 - 50 ημερών”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι έχει κάνει συνάντηση με την κ. Αραπογιάννη κι ενημέρωσε πως μια δεύτερη θα γίνει Φεβρουάριο - αρχές Μαρτίου. Παρατήρησε ότι “στόχος είναι η στήριξη σε πλάνο 4ετίας, να διαθέσουμε μηχανήματά μας και άτομα με 2μηνα. Θα κοιτάξουμε τη μελέτη, αν υπάρχει του πρώην Δήμου Θουρίας, για την πρόσβαση στα αρχαία”.

Γ.Σ.